Povinné čipování psů se blíží. Co všechno byste o něm měli vědět?

 Mazlíčci 
05. října 2019 14:40 / Eva Vogelová
  0
📷
8 fotografií v galerii
Pokud svého psa nenecháte označit čipem, hrozí vám tučná pokuta Depositphotos
Od 1. ledna následujícího roku budou mít majitelé psů novou povinnost. Novela zákona pejskařům přikazuje, aby svého čtyřnohého mazlíčka nechali označit čipem. Zjistěte, k čemu je to dobré, co se s tím pojí, kolik za to zaplatíte a co z toho pro vás plyne, když čipování odmítnete.

Pokud vlastníte psy a ještě jste je nenechali označit čipem, máte na to čas pouze do konce letošního roku. Povinné je to už nyní pro pejskaře, kteří se svými mazlíčky cestovali do zahraničí nebo má jejich pes průkaz původu.

Nechat označit čtyřnohého kamaráda čipem není nic těžkého, stačí zajít k veterináři, který chlupáčovi zavede mikročip pod kůži. Bude to trvat jen několik vteřin, takže se nemusíte bát, že byste u veterináře strávili dlouhý čas.

K čemu čipování slouží?

Čipování psů by mělo omezit byznys s nelegálními množírnami. Usnadní to identifikaci chlupáče. Podle čipu se zjistí, komu zaběhnutý pes patří. Čip prokáže vlastnictví psa při jeho odcizení. Pokud chlupáč způsobí nějakou dopravní nehodu či někoho pokouše, pátrání po majiteli psa, který za to dostane postih, půjde mnohem snadněji než bez čipu.

Bez registrace vám označení psa čipem k ničemu nebude

Cena jednorázového mikročipu se pohybuje mezi 150 až 450 korunami, za jeho aplikaci si budou veterináři účtovat zhruba 300 až 500 korun. Pokud svého psa však nezaregistrujete do aktuálních registrů psů, nebude čip spojen s vaším jménem, takže by byl pro vás bezvýznamný. Vyplňte speciální formulář, který doručíte na místní úřad a Národního registru majitelů zvířat.

Mikročip v sobě nemá žádnou informaci, pouze unikátní číslo, které je možné vyhledat právě v registru, kde budou uvedené všechny potřebné informace. Za evidenci se však také platí, cena se pohybuje okolo 200 až 450 korun.  

Kdy se označují čipem štěňata?

Pokud jste si pořídili štěně, nemusíte ho nechat označit čipem hned. Dostane ho ve chvíli, kdy ho necháte naočkovat proti vzteklině, což musíte udělat mezi třetím až šestým měsícem věku. Poslanci budou pravděpodobně ještě projednávat to, zda nenechat označit psa čipem už do třech měsíců života, takže povinná šestiměsíční lhůta se může ještě změnit.

Čipování psům nijak neublíží

Nemusíte se obávat, že by označení psa čipem mělo pro něj nějaké zdravotní následky. Mikročip, který měří zhruba jeden centimetr, leží v injekční jehle, kterou veterinář píchne chlupáčovi pod kůži. Čip se nachází v obale, který je vyrobený z biokompatibilních materiálů, které zvířecímu organismu nijak neuškodí.

Jaký pes nemusí být označen čipem?

Svého psa nemusíte nechat označit čipem, pokud byl tetovaný před 3. červencem 2011. Jde tedy o psy, kteří mají více než 8 let. Nechat čipovat svého psa nemusíte, pokud je jeho tetování čitelné a jeho údaje souhlasí s těmi, které má uvedené v průkazu původu.

Co vám hrozí, když svému chlupáči nenecháte aplikovat čip?

Nepochybně se najdou lidé, kterým se označování psů čipem nebude líbit. Pokud patříte mezi ně a odmítnete mu nechat vpravit pod kůži čip, bude na něj nahlíženo jako na psa, který není očkovaný proti vzteklině, ačkoliv byl.

Za neplatné očkovaní a absenci čipu můžete dostat pokutu ve výši 20 až 100 tisíc korun.  Kontroly bude provádět Státní veterinární správa. Dále čtěte: Chováte svého psa doma a všude od něj máte plno chlupů? Zbavte se jich bez námahy.

Témata: čip, očkování, zákon
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47