Jak správně krmit kočku. Zásady, které byste měli dodržovat

 Mazlíčci 
05. ledna 2019 16:17 / Bronislava Silná
  17
📷
4 fotografie v galerii
Kočka potřebuje kvalitní a vyváženou stravu Pixabay
Co chovatel, to názor. Neshodnou se ani veterináři. Přesto existují určité zásady, které je vhodné dodržovat. Mezi lidmi často přežívají různé názory, které nejsou úplně správné.

S tím souvisí podávání mléka a kostí kočkám. Tyto potraviny rozhodně kočce na misku nepatří. Ale i s tím zbytkem je potíž.

Suché nebo vlhké?

To je základní otázka, kterou by si měl každý chovatel vyřešit a případně ji zkonzultovat s odborníky. Jsou zastánci suchého krmiva v podobě granulí, kteří argumentují tím, že kočce toto krmivo svědčí i z hlediska stavu zubů. Jiní zase upřednostňují vlhké krmivo z konzerv a kapsiček pro jeho složení a obsah vody. Obojí přístup je možný. Podstatné ale je, aby krmivo bylo opravdu kvalitní. Nemůžeme zde dělat reklamu žádné konkrétní značce, ale jako důležitá informace by mělo zaznít, že většina krmiv běžně prodávaných se rozhodně nedá považovat za dlouhodobě vhodné pro kočky. Chcete-li nějakou opravdu dobrou radu, zeptejte se chovatele, který má výstavní kočky.

Vařené nebo syrové?

Příliš se nedoporučuje krmit kočky syrovým masem. Je tomu tak hlavně pro riziko nákazou červy a parazity. Sice se mnohých díky pravidelnému odčervování zbavíme, ale kočky se mohou nakazit ze syrového masa i jinými nemocemi, které jim pak zbytečně ukrátí život. Kočka tedy může přijímat vařené maso, ale určitě ne nijak kořeněné, solené či dokonce vařené na cibulce. Takové ingredience kočce škodí.

Voda

Kočka by měla mít stálý přístup k misce s čistou vodou. Je to jediná a základní tekutina. Malým koťatům snad lze povolit trochu ředěného mléka, ale dospělá kočka mléko nepotřebuje, i když si na jeho konzumaci díky dlouhým staletím života s člověkem zvykla a některé kočky ani netrpí netolerancí na laktózu.

Stravu nemíchejte

Možná máte takovou zkušenost i sami se sebou – když jíte příliš mnoho různých potravin najednou, bývá vám špatně. Proto se nesnažte dopřát ani kočce pestrou směsici různých pokrmů. Dejte jí k dispozici jeden základní pokrm a čerstvou vodu. Při dalším krmení můžete použít buď jinou příchuť nebo i něco jiného, ale nikdy ne naráz. Kočka může dostat průjem.

Další doporučení

Dbejte na to, abyste kupovali krmivo, které bude zohledňovat situaci kočky. Vyrábí se krmiva pro různý věk, pro kočky březí, pro starší kočky i pro různé diety, neboť i kočka může mít nemoci, které se řeší dietou. Třebaže se kočka ráda zmocní nějakého lidského pokrmu, nenechte ji. Čokoláda, sladkosti, slané věci, cibule – to všechno kočce extrémně škodí. A když už kočku máte, možná by vás mohlo zajímat, co to vypovídá o vás samotných. Určitě si proto přečtěte zajímavý článek zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve