Olíznutí od psa prospívá zdraví, je to fáma nebo pravda?

 Mazlíčci 
05. listopadu 2019 14:42 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Nebraňte se psímu olíznutí  Depositphotos
Není novinkou, že pejsci mají pozitivní vliv na lidskou psychiku. Život bez čtyřnohého kamaráda si nedokáže spousta lidí vůbec představit. Pes vyjadřuje svému pánovi lásku tím, že ho olizuje. Málokdo však ví, že mu tak pomáhá k dobrému zdraví.

Možná nemáte rádi, když vás váš pes olizuje. Raději vždycky odtáhnete obličej, než aby vám na něm přistál mazlíčkův dlouhý jazyk. Děláte chybu, protože psí olizování posiluje organismus.   

Posílení imunity

Lidský trávicí systém obsahuje několik stovek různých bakterií, které napomáhají s trávením potravy a posilováním imunitního systému. Pokud člověk bere antibiotika, přirozená rovnováha v trávicím systému se narušuje.

Trávicí trakt dostanou do rovnováhy živé kultury, které si můžete pořídit ve formě probiotik z lékárny či je získat třeba z jogurtu. Podobně jako probiotika funguje i psí olíznutí. A to díky pozitivním bakteriím, které pomáhají dostat trávicí systém do rovnováhy.

Uvolňování serotoninu

Serotoninu se přezdívá hormon štěstí, protože navozuje dobrou náladu. Pokud ho má člověk nedostatek, je podrážděný, nervózní a útočný. Někdy se nedostatek serotoninu projevuje ve formě deprese a úzkosti. Hormon štěstí je velmi důležitý, aby se lidé cítili dobře.

Psychické rozpoložení ovlivňuje i fyzickou stránku těla. Pokud máte pocit, že na vás přichází sklíčenost a špatná nálada z nedostatku slunce, neodmítejte olíznutí vašeho psa. Když vám pes olizuje obličej, dochází během toho k uvolňování serotoninu. Zlepší vám to náladu.   

Ochrana před nachlazením

Momentálně se to nemocemi všude jen hemží. Změny teplot často způsobují, že lidé onemocní a poté si choroby přenášejí mezi sebou. Když necháte vašeho pejska, aby vás olizoval, předá vám bakterie v malém množství, na které si vaše tělo vytvoří imunitu. Funguje to podobně jako s očkováním. Díky psím slinám získáte větší odolnost proti nachlazení.

Nezískáte alergii na zvířecí srst

Alergiemi v poslední době trpí čím dál více lidí. Spousta z nich má alergii na zvířecí srst, což je pro milovníky chlupáčů trochu problém. Pokud nemáte vrozenou alergii, může se vám časem vyvinout.

Pokud však budete často v kontaktu s nějakým alergenem, ve vašem případě jde o psí srst, je velmi malá pravděpodobnost, že se vám alergie rozvine. Zapáchá vašemu mazlíčkovi z tlamy? V tom případě se nedivíme, že se nechce nechat olizovat. Zjistěte, jak to můžete změnit.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod