Border kolie je aktivní a hravý pes, na hlídače se ale tolik nehodí

 Mazlíčci 
26. prosince 2019 12:52 / Marie Popelková
  2
📷
4 fotografie v galerii
Border kolie je chytrý a aktivní pes Depositphotos
Krásným vzhledem vás zaujme border kolie. Je to aktivní pes, který dokáže člověka pobavit a rozesmát. Vyžaduje ale čas, takže pokud jej nemáte, není to vhodné plemeno pro vás. Nehodí se ani úplně jako hlídač.

Border kolie má jako každý pes své klady a zápory. Bude s vámi žít na jakémkoliv místě, pokud jí dopřejete dostatečnou pozornost. Hodí se do bytu, domu, na zahradu, do města i na vesnici. Ráda bude i na farmě nebo statku. Rozhodně to ale není pes do kotce.

Psí sporty

Velikost psa je optimální, protože není ani velký, ani malý. Je nadšený pro psí sporty, takže můžete provozovat agility, dog dancing a podobné aktivity. Můžete s ním běhat, chodit do přírody na procházky i na celodenní túry. Border kolie je velmi inteligentní pes, který rychle chápe a dobře se učí. Pozor však na to, ať se neučí i zlozvyky.

Plemeno se hodí i na odborný výcvik například jako záchranářský nebo policejní pes, pro canisterapii určenou pro dotek pacientů a není ani špatný vodicí pes. Pokud budete border kolii odmalička učit životu mezi ostatními zvířaty, bude to mírumilovný pes. Dobře vychází s dětmi a může být skvělý do rodiny. Jen je potřeba dítě upozornit, co nesmí mazlíčkovi dělat.

Na druhé straně není border kolie ideální hlídač. Má totiž nekonfliktní povahu, takže se najdou vhodnější plemena. Pokud nejste sportovci, ale knihomolové, nemůžete očekávat, že se s vámi pes bude válet jen na gauči. Vyžaduje hodně pohybu. Pokud máte náročné zaměstnání a na psa nemáte čas, raději si ho nepořizujte. Mohlo by to vést k jeho destrukčním sklonům a agresivnímu chování, takže by mohl být zničený nábytek nebo vybavení bytu a pes by si mohl ublížit.

Různé nemoci

Počítat musíte i s výcvikem. Sice můžete být začátečník, ale čas mu budete muset věnovat. Pořídit si psa znamená i další výdaje na stravu a také třeba na veterináře. Plemeno je totiž náchylné k různým onemocněním očí nebo třeba pohybového aparátu, může se objevit i epilepsie.

Pes má výšku 45 až 55 centimetrů v kohoutku, váha přesahuje 20 kilogramů. Jsou dva tipy border kolie, a to krátkosrstá a dlouhosrstá. Barva může být jakákoliv a někdy se sejde i více barev. Převažuje černá, objevuje se hnědá i bílá. Stačí jednou týdně srst vyčesat a jednou za měsíc zkontrolovat drápky a v případě nutnosti je zastřihnout. Jednou za čas je potřeba vyčistit zuby. O ideálním psovi k dětem jsme psali zde.

Témata: zvířata, rodina, zdraví
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008