Energickým a věrným je šiperka. Má milou povahu a hodí se k rodině

 Mazlíčci 
29. listopadu 2019 06:31 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Srst šiperky tvoří límec i kalhoty Internet
Když se řekne šiperka, někdo možná ani neví, že je to plemeno psa. Belgické národní plemeno je nejmenším ovčáckým psem. Má milou povahu a hodí se k rodině, protože platí za věrného přítele.

Šiperka není vzrůstem velký pes. Měří v kohoutku kolem 30 centimetrů a váží do deseti kilogramů. Její srst má černou barvu. Hlava vypadá jako vlčí, ale nemusíte se bát. Pes je velmi milý, přátelský a rád se mazlí a tráví čas s rodinou. Tělo šiperky vytváří robustní dojem, je krátké, pevné a vyvážené. Nohy jsou jemné a tlapky kulaté.

Zvláštní límec

Středně dlouhá a hustá srst pejska tvoří kolem krku zvláštní límec. Lze ale říct, že po celém těle tvoří srst oblečení podobné zástěře a kalhotám. Stačí ji jednou za týden vyčesat a upravit. Nedoporučuje se mytí šamponem. I když srst působí teplým dojmem, psa tolik proti zimě ani vodě nechrání. Proto je nevhodné chovat toto plemeno celý rok venku. Hodí se spíš do bytu.

Šiperka se dožívá vysokého věku. Je to velmi aktivní a energický pes. Překvapit vás může jeho vysoký hlas a sklon ke štěkání, což může být někomu nepříjemné. Na druhé straně je to dobrý hlídač a ochránce. K cizím lidem se může chovat odtažitě, není ale agresivní.

Hodí se i k dětem. Dávejte si ale pozor na hrátky mezi různými partami dětí, protože může mít ochranitelské tendence dětí ze své rodiny. Zvíře by tak nevědomky mohlo ublížit cizímu dítěti. K ostatním zvířatům se chová dominantně, ale nevyhledává potyčky.

Psí sporty

Pes má rád aktivity. Spokojí se sice s krátkou procházkou, více ale přivítá delší výlety. Také ho můžete nechat běhat u kola nebo si užít agility a jiné psí sporty. Šiperka je inteligentní, učí se rychle, ale někdy může být tvrdohlavá.

Šiperka znamená v jazyku Belgičanů malý lodník nebo malý ovčák, přestože se tradičnímu ovčákovi příliš nepodobá. Pes býval pomocníkem na lodích námořníků. Později jej lidé mívali jako hlídače nebo na hubení krys případně jako hlídače ve stájích. O psech vhodných do bytu a k dětem jsme psali zde.

Témata: zvíře, péče, aktivity
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47