Škrábání je pro kočku přirozené. Jak ji naučit, aby vám neškrábala nábytek?

 Mazlíčci 
11. prosince 2019 11:08 / Veronika Prášilová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Kočku nelze škrábání zcela odnaučit Internet
Pořídili jste si kočku a nikdo vám neřekl, že se máte připravit na to, že škrábou? V rámci hry to může být docela legrace, ale až se vám pustí do nábytku, taková sranda už to asi nebude. Podívejte se, proč vlastně kočky tak rády škrábou a jak je usměrnit alespoň tak, aby ušetřily vaše sedačky, skříně či koberce.

Škrábání je pro kočky stejně přirozené, jako třeba když psi hrabou po vykonání potřeby. Důvodů, proč to dělají, je několik.

Škrábání je instinktivní

Kočka může škrábáním například reagovat ve chvíli, kdy se v jejím okolí vyskytne více soků, ze kterých bude nervózní. Jedná se o přirozený instinkt, kterým si hlídají své teritorium. Stejně tak škrábou proto, aby si obrousily drápky či se protáhly. Zabránit tomu pochopitelně zcela nelze, ale můžete se pokusit svého miláčka usměrnit tak, aby případné škody byly co nejmenší.

Kočka se musí utahat

Základem je dopřát kočce možnost vybít si energii. Na trhu existuje mnoho druhů různých škrabadel, šplhadel a prolézaček, ale vyrobit si je můžete i sami. Poslouží vám suché kmeny, staré police, lana a podobné věci. Jen dávejte pozor, abyste při výrobě nepoužili totožný materiál, jako má váš nábytek, tedy textilie nebo stejné dřevo.

Kudy z kočičí nudy

Kočka často škrábe jen tak z nudy. Abyste ji co nejvíce zabavili, udělejte jí prostor na parapetu, odkud může pozorovat dění venku. Takto se kočka dokáže zabavit dlouhé hodiny. A když dostane chuť si hrát, její pozornost upoutají také různé míčky, klubíčka ze starých textilií, visící či hrkací hračky a tak podobně. Jak kočkám jednoduše a levně udělat hračky, jsme psali zde

Dříve se také radilo postříkat kočku rozprašovačem či dětskou vodní pistolkou, když začne škrábat na nevhodném místě. Od této formy „trestu“ se snad již upustilo. Jednak kočku stresuje, a také by mohla špatně vyhodnotit, čeho se má bát. 

Co kočkám (ne)voní

Jestli máte pro kočku připravené prostory, kde může beztrestně škrábat, pojistěte si místa zapovězená. Kočky jsou vysoce citlivé na vůně a pachy. A některé opravdu nemají rády. Mezi nejúčinnější odpuzovače patří citrusy. Pár kapek na kuchyňské lince, koberci či nohách židlí a stolů a kočka si dobře rozmyslí, jestli se na ně příště pustí. Ovšem silná koncentrace by mohla na nábytku zanechat skvrny.

Doporučuje se tedy například na poličky umístit misku s citronovou kůrou a sušenou levandulí. Pro vyšší účinnost můžete přidat i pár kapek citronového nebo levandulového esenciálního oleje. Ten můžete přimíchat i do rozprašovače s vodou a lehce jím postříkat koberce, koupelnovou předložku, sedačky, záclony a jiné. Na místech, kam by kočky neměly lozit, můžete také pěstovat citronovou trávu, levanduli či blahovičník (eukalyptus) citroníkový. Nejen, že hezky vypadají a voní, ale kočky je přímo nesnášejí.

Přírodní kočičí odpuzovač

Jestli to vaší micině bude málo, přejít můžete na těžší kalibr. Ten sice není tak „voňavý“, ale je stále přírodní – éterický olej z černého pepře. Ten by měl kočku spolehlivě odpudit. Vám ale naopak udělá dobře. Jeho esenciální látky mají prohřívací účinek na svaly a klouby a jsou vhodné při nachlazení a chřipce. Zároveň působí preventivně, což je v tomto podzimním období příhodné.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod