Psí tlapky v zimě trpí. Věnujte jim alespoň základní péči

 Mazlíčci 
14. prosince 2019 09:33 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Procházka v měkkém sněhu psím tlapkám neublíží  Internet
Promrzlá zem, led, ostrý štěrk či agresivní sůl. Tím vším si musí při zimním venčení pejsci doslova projít. Jejich tlapky budou příštích pár měsíců procházet zatěžkávací zkouškou. Proto bychom jim měli věnovat zvýšenou pozornost.

Někdo řeší zimní venčení nazouváním psích botiček, ale takových chovatelů je mizivé množství. Naučit totiž psa, aby mu chůze v botách nevadila, je skutečně nadlidský výkon. Proto je potřeba připravit se na občasné kontroly tlapek a jejich následnou péči. 

Led ostrý jako břitva

Každý pohyb venku v zimním období se pro vašeho chlupáče může stát velmi bolestivým, proto je vhodné případným problémům předcházet. Vždyť, kdo z nás by snesl chůzi po ostrém povrchu tak, jako v případě pohybu pejska po ledu či zmrazcích. Velmi nepříjemné je pro pejsky, když přes den povolí sníh a v noci zamrzne. Pohyb po takovém povrchu pak může připomínat chůzi po struhadle.

Ideální je takovým místům se vyhnout a nechávat psa chodit pouze po trávě. Pokud však není zbytí a vy musíte takovouto trasu překonat, zkontrolujte potom pejskovi polštářky, zda se na nich nezranil. Pokud by měl natržený polštářek tlapky, je třeba navštívit veterináře, aby ránu ošetřil, případně zašil. Čtěte také: Nastydnout může i váš pes. Víte, jak nejlépe nemoci předcházet?

Sůl není vidět, o to je horší

Velmi zrádná je pro pejsky také chůze po prosolených chodnících, anebo po cestičkách ošetřených škvárou. Sůl totiž působí pejskům intenzivní bolest, která se projevuje tak, jako by ho zábly packy. Opak je však pravdou a váš čtyřnohý mazlíček se snaží ulevit si od bolesti. Stejně je to v případě škváry, která často ulpívá na chloupcích mezi polštářky a pejska při každém nášlapu řeže.

Umýt a promazat

Po každé takové procházce proto rozhodně pejskovi důkladně umyjte tlapky, abyste je zbavili soli i kamínků, a poté polštářky namažte mastným krémem. A určitě nezapomeňte ani na prostory mezi polštářky. Váš pejsek a jeho tlapky se vám za tuto péči jistě mnohonásobně odvděčí.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008