Novofundlandský pes je velký dobrák milující svou rodinu

 Mazlíčci 
02. února 2020 07:32 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Novofundlandský pes je mírumilovný k lidem i ostatním zvířatům Depositphotos
Novofundlandský pes je sice chlupatý obr nahánějící obavy, který může vážit stejně jako dospělý muž, je to ale přátelský a hravý parťák. Najdete v něm přítulného a poslušného dobráka, který miluje svoji rodinu.

I když má spousta lidí z novofundlandského psa strach a obavy, opak je pravdou. Je to mírný a přátelský pes k ostatním psům, domácím zvířatům i k lidem a dětem. Nevyhledává šarvátky a dobře se přizpůsobuje. Je inteligentní, silný a samostatný. Je vyrovnaný a oddaný své rodině.

Zbožňuje vodu

Plemeno je velké a těžké, takže se může zdát, že bude pes těžkopádný. Má ale dobře vyvinuté svaly a dobrou kondici. Novofundlandský pes byl původně rybářský, proto zbožňuje vodu a plavání. Také rád zachraňuje z vody, takže s tím počítejte, pokud se půjdete koupat i se psem.

Novofundlandský pes se dožívá více než deseti let. Vážit může i kolem 75 kilogramů. Výška v kohoutku se pohybuje kolem 70 centimetrů. Pokud jste cholerik, není pro vás toto plemeno nejvhodnější. U výchovy musíte být klidný a vyrovnaný. Pes je totiž velmi citlivý na tón hlasu. Nepočítejte také s tím, že se vám hned zcela podřídí. Proto je potřeba začít s výchovou od útlého věku. Psovi také může trvat nějakou dobu, než splní povel. Pokud má ale chuť a chce se mu, naučíte ho spoustu povelů.

I když v ostatních budí novofundlandský pes respekt, není to nejvhodnější hlídač, protože je velmi mírumilovný a málo štěká. Vycvičit ho ale můžete například pro tahání nákladů, takže může být dobrým pomocníkem třeba na stavbě nebo na zahradě. Obecně se nehodí s ohledem na jeho velikost k chovu v bytě, vhodný je pro dům se zahradou nebo na statek.

Kvalitní krmení

Barva srsti může být černá, bíločerná nebo hnědá. Srst je přirozeně mastná a odolná vůči vodě. Psa je potřeba pravidelně česat a kartáčovat. Pozornost věnujte hlavně kalhotám a místům, kde se tvoří chuchvalce. Je také potřeba pravidelně zastříhávat nadbytečné chlupy mezi polštářky na tlapách, aby nevznikaly problémy. Novofundlandský pes potřebuje dostatek kvalitního krmení, proto lze říct, že je toto plemeno poměrně náročné.

Plemeno pochází z ostrova Newfoundland a vyvinulo se z tamních psů a velkého černého medvědího psa. Po příchodu evropských rybářů se křížil s jinými psy, které rybáři přivezli na Newfoundland. Dříve se používal jako záchranář nebo k tahání těžkých břemen. Jak zbavit psa ze strachu z vody, jsme psali zde.

Témata: plemeno, péče, povaha
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod