Bere váš pes slepice jako kořist? Naučte ho, aby je respektoval

 Mazlíčci 
06. července 2018 17:26 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Na psím chování musíte zapracovat, aby pes a slepice žili v míru Shutterstock
Máte doma štěně - divočáka, pro kterého jsou vaše slepice kořistí nebo v lepším případě alespoň objektem na hraní? Pokud na psím chování zapracujete, mohou spolu pes a slepice v budoucnu žít v míru.

Řada psů má ke slepicím přátelský vztah s dávkou respektu a jakýmsi gentlemanstvím vybudovaný instinktivně. Naopak, místo, aby je proháněli, své slepice chrání. S těmito pejsky máte ohromné štěstí a nemusíte je učit ničemu.

Na druhou stranu je ale zejména u některých plemen přirozené, když pes bere slepice jako kořist, kterou je třeba lovit. Tyto sklony mívají od věku štěněte, odbourat je lze pouze pečlivou a důslednou výchovou.

Myslete na domácí zvířata už při volbě plemene

Příliš dominantní plemeno psa si s dalšími obyvateli dvora rozhodně rozumět nebude. Štěstí tak musíte jít trochu naproti. Před pořízením hafana si prostudujte materiály o charakteru daného plemene a o tom, jak se staví k drobnějším zvířatům.

Například takoví chrti dokážou vašemu hejnu řádně pocuchat nervy. Jejich genetická výbava jim totiž velí vnímat malá zvířata automaticky jako kořist. Proto v nich neškodné slípky vyvolávají agresi, což se pro drůbež může stát osudným. Naopak se slepicemi obecně velmi dobře vycházejí pastevecká plemena.

Psa je potřeba vychovávat už odmala

Neplechu ale mohou dělat i plemena, která se jeví ke slepicím jako vhodná. Nesmíte proto nic ponechávat náhodě a s osobností psa musíte pracovat. Štěně většinou nechce slepici záměrně ublížit, chce si s ní jenom pohrát. To, že při své živelné hře může drůbeži ublížit, už nechápe.

V některých případech nezmůže nic ani nejdůslednější výchova. Některá plemena psů či psí jednotlivci mají totiž lov pod kůží natolik, že jediným řešením bude držet je od vašich slepic co nejdále, aby nedocházelo pravidelně ke ztrátám v chovu. Slípky na noc zavírejte do kurníku a přes den k nim psovi nenechávejte přístup.

Učte ho chovat se ke slepicím při výcviku

Většinu psů lze ale disciplíně naučit. Musíte jen počítat s tím, že skoro každé štěně je divočejší a slepice sem tam prožene. Ale už v útlém věku přichází čas na výcvik. Jak naučit psa poslušnosti jsme psali zde. S tím, jak podrobujete svého psa tréninku, naučte ho i galantnímu chování ke slepicím.

Přestože štěně slepice občas prožene, od slepic ho neizolujte, pouze nad ním mějte dohled. Postupem času si pes na slepičí přítomnost zvykne, nebudete je trýznit a vytvoří si s nimi lepší vztah, než pokud byste psa od slepic izolovali.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod