Nadbytek tuku nebo nedostatek vlákniny v psí stravě může vyvolat zažívací potíže

 Mazlíčci 
25. srpna 2020 12:16 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Problémem může být velké množství tuků Depositphotos
Stejně jako člověk nemůže sníst všechno možné, aniž se to obejde bez následků, obdobně musíte dbát na stravu psa. Pokud má zažívací potíže, může to značit příliš mnoho tuku ve žrádle, případně nedostatek vlákniny. Důvodem ale může být i nějaká nemoc.

Nejčastěji jsou zažívací problémy u psa důsledkem určitého druhu bílkovin, nedostatku vlákniny a nadměrného množství tuku. Pes tak může alergicky reagovat na bílkoviny, které obsahují kuře nebo vejce. Z toho mohou plynout kožní nebo další infekce.

Tuky a oleje

Potravinová nesnášenlivost je častější než alergie. Může se vztahovat na různé složky potravin, které má pes problém strávit. Většinou se to týká tuků a olejů. Pokud má pes občas průjem nebo se pozvrací, není to nic neobvyklého. Když ale problémy přetrvávají, raději navštivte veterináře.

Zažívací potíže mohou kromě stravy způsobit také například střevní paraziti nebo virové infekce. Veterinář může udělat rozbor stolice a krve, ale také poslat psa na rentgen. Podle toho se lépe určí, co vašemu mazlíčkovi je.

Pokud se k veterináři zatím vydat nechcete, bude rozumné nasadit dietní stravu. Obvykle od zažívacích potíží pomáhá. Vařené kuře a suchá rýže nedráždí žaludek. Od průjmu může pomoct zavařená dýně. U veterináře si můžete nechat předepsat probiotika v podobě prášku nebo tekutiny, které přidáte psovi do jídla. Probiotika zlepšují trávení.

Vhodné krmivo

Zkusit můžete i krmivo pro psy s citlivým zažíváním. K dostání jsou v obchodě, případně na veterinární předpis. Obsahují lépe stravitelné složky. Dokážou uklidnit žaludek psa. Důvodem je obsah vlákniny, která působí blahodárně, ale také nízké množství tuků, protože je tuk pro psy těžko stravitelný. Obsahuje také probiotika, která udržují střeva v pořádku. Informace najdete na etiketě, kde vyčtete i množství sacharidů, bílkovin, tuků, vlákniny i vitaminů. O problémech psů jsme psali zde.

Témata: strava, potíže
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve