Oční nemoci postihují také psy. Rozpoznejte ty nejčastější

 Mazlíčci 
03. srpna 2020 08:19 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Bývají mnohdy velmi bolestivé JumpStory
Zánět spojivek, šedý nebo zelený zákal či zánět rohovky dokáží potrápit nejenom člověka, ale také psy. Víte, jak u nich rozpoznat příznaky očního onemocnění?

Zrak je mimořádně důležitý smysl pro kteréhokoliv živočicha, psů nevyjímaje. A i když psi poznávají svět především pomocí čichu, rozhodně to neznamená, že by měli slabý zrak. Ve srovnání s lidmi vidí méně barev, daleko lépe se však orientují ve slabém světle. Proto musíme kromě denní fyzické aktivity, správné výživy a péče o srst věnovat pozornost také očím čtyřnohého chlupáče.

Když jsou oči nemocné

Problémy s očima mohou chlupáčům způsobit mnoho nepohodlí a bolesti. Proto je potřeba jakékoliv příznaky nepodceňovat. Čeho byste si na očích svého chlupatého mazlíčka měli všímat?

Příznaky

  • nateklá oční víčka
  • zarudlé bělmo
  • nadměrné slzení
  • hnisavý výtok
  • zarudnutí spojivky
  • světloplachost
  • přivírání očí
  • svědění očí
  • zmenšení/zvětšení zornic
  • jiné anomálie


Zánět spojivek

Nejčastější nemocí, která postihuje psí zrak, je stejně jako u lidí zánět spojivek. I příznaky tohoto onemocnění bývají podobné jako u člověka. Spojivky jsou podrážděné, zarudlé a často z nich teče výtok, ať už hnisavý či se stopy krve. V tomto případě zamiřte k veterináři, který pejskovi předepíše kapky či masti. Velmi častým průvodním jevem zánětu spojivek bývá zánět rohovky. Jde o stav, kdy je oko podrážděné a celkově vysychá. Zde je vhodnou léčbou prokapávání oka.

Neléčitelný zelený

Bohužel i psy postihují neléčitelné nemoci zraku. Jednou z nich je zelený zákal. Jde o vážné a nepříjemné onemocnění, u něhož se pouze dá zpomalit jeho průběh. Může být buď dědičného původu, anebo se objeví po úrazu oka. Jde o bolestivou nemoc, kdy se  oční bulva zvětšuje a pes přestává dobře vidět. Vetrináři velmi často nakonec přistupují k vyjmutí celého oka.

Seniorský šedý

Šedý zákal je proti tomu zelenému léčitelný. Jedná se o zkalení čočky, což způsobuje zhoršení zraku. Tento typ nemoci může postihnout prakticky každého pejska, zvláště ty staré. Psí senioři proto potřebují speciální péči, o které jsme psali zde

Vchlípení víčka

Je velice nepříjemná záležitost, kdy se spodní víčko otočí směrem do oka. To je pak prakticky neustále drážděno a způsobuje tak pejskovi nemalé obtíže. Nejčastěji se léčí chirurgicky.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008