K dětem vybírejte psa s trpělivou povahu. Nejlepší pověst mají v tomto ohledu tato plemena

 Mazlíčci 
24. srpna 2020 07:49 / Veronika Prášilová
  24
📷
4 fotografie v galerii
Nový člen domácnosti vás bude milovat Depositphotos
V minulosti býval pes v každé rodině. Obvykle sloužil k tomu, aby hlídal dům a jeho majitele. S postupem času se v mnoha rodinách stali z chlupáčů právoplatní členové domácnosti, kteří nezkazí žádnou legraci. Pokud zrovna hledáte skvělého parťáka do nepohody i vy, podívejte se s námi na několik základních poznatků, které není dobré opomenout.

A to zejména ve chvíli, kdy máte doma děti a nejste příliš zkušení chovatelé.

Starost je na dospělém

Než si mazlíčka domů přivedete, určitě byste měli zvážit všechny okolnosti, které to s sebou nese. Počáteční nadšení ze štěněte totiž velmi rychle opadá a vám nastanou nové povinnosti, které s sebou život s pejskem přináší.

Rozhodně byste se tedy měli vyvarovat toho, abyste koupili štěně svému potomkovi jako dárek nebo vytouženou hračku. Berte v potaz, že většina odpovědnosti bude vždy jen na vás, protože nadšení každého dítěte z nového kamaráda velmi rychle pomine.

Nic není zadarmo

Život se psím kamarádem přináší mnoho radostí, ale také starostí, a je i finančně náročný. Je třeba si uvědomit, že pejsek žije mnoho let a jak stárne, rostou také náklady za péči o něj. Pomineme-li krmení na každý měsíc, je třeba počítat s pravidelným očkováním, odčervováním i případnými léčebnými výlohami při nemoci nebo úrazu psa. A to jsou náklady pohybující se v řádech tisíců korun. Dobře proto zvažte i tuto stránku věci.

Hledejte trpělivého společníka

Pokud jste však i přesto přesvědčeni, že psí parťák je pro vaši rodinu ten pravý, pak začněte hledat vhodné plemeno. A pokud máte doma děti, samozřejmě hledejte takovou rasu, která je primárně naučená trpělivosti k lidským mláďatům. Nejlepší pověst mají v tomto ohledu tato plemena:

  • zlatý retrívr
  • labradorský retrívr
  • border kolie
  • boxer
  • francouzský buldoček
  • mops
  • kavalír king charles španěl

Do útulku se zkušenostmi

Určitě vás také napadla možnost pořídit si pejska z útulku. Tento krok je skvělý ve chvíli, kdy máte s pejsky více zkušeností. Pokud se totiž nejedná o štěně, je velmi pravděpodobné, že má za sebou obyvatel útulku nějakou nemilou zkušenost, kterou si v sobě ponese dlouhou dobu, ne-li do konce života.

A ačkoli vám bude nesmírně vděčný za to, že jste se ho ujali, mohou nastat situace, kdy bude reagovat neadekvátně, a uštědří vám, byť nechtěně, nějaké to kousnutí. K malým dětem proto raději volte štěněcího kamaráda se známou minulostí. Čtěte také: Rozpoznejte útok psa včas, abyste mu mohli zabránit

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod