Pokud neplánujete koťata, sterilizace či kastrace kočky je racionálním krokem

 Mazlíčci 
05. října 2020 13:43 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Koťata jsou milá, ale ne každý majitel koček je chce Depositphotos
Kočka může za rok zabřeznout i několikrát a přivést na svět kolem dvaceti koťat. Někteří lidé nechají koťata žít a složitě shánějí někoho, kdo se jich ujme. Jiní se uchylují k drastickým řešením a nechtěné tvorečky topí. Taková likvidace mláďat je krutá a trestná.

Zodpovědní majitelé si vyberou jednu z možností, jak zabřeznutí domácích koček zamezit.

Kočičí láska i několikrát za rok

Kočky mezi šestým a desátým měsícem pohlavně dospívají. Během říje mohou mít kočky změněné chování, zvýšenou chuť k jídlu, jsou mazlivé a hlasitě mňoukají. Kocouři bývají neklidní, výrazně se zvukově projevují, toulají se. Pokud se kočka nespáří, říjový cyklus se opakuje, období mezi jednotlivými říjemi může trvat pouze několik týdnů. S velkou pravděpodobností vás bude kočka v pravidelných intervalech obšťastňovat koťaty. Pokud nechcete neustále řešit, co s kočičí drobotinou, zvolte preventivní metodu.

Antikoncepce pro vaši kočku

Hormonální přípravky oddalují u koček říji a existují také léky pro kocoury, které potlačují sexuální pud. Aplikaci preparátu je nutno provést v období pohlavního klidu. Injekce i tablety se musejí podávat opakovaně v přesném období. Výhodou hormonálních přípravků je jednoduchá aplikace a dlouhá doba působení. Hormonální antikoncepce je doporučována pro kočky, se kterými se počítá do chovu, ale nesplnily ještě podmínky chovnosti.

Sterilizace kočky

Spolehlivým způsobem, jak zabránit, aby kočka měla koťata, je kastrace. Chirurgický zásah je pro organismus zatěžující, provádí se v narkóze, ale jedná se o řešení spolehlivé a definitivní. Pokud je zvíře v dobré kondici, riziko komplikací je malé. Hormonální přípravky přijdou až na několik set korun, ale při jejich opakované aplikaci se cena vyšplhá výš. Kastrace je zákrok, kdy se z těla odstraní pohlavní orgány. Nejvhodnějším věkem pro kastraci kočky je doba, kdy je kočka pohlavně dospělá. Někdy se lidé obávají, že tento zákrok vede ke změně povahy zvířete. Kastrace vede ke zklidnění, kočky a kocouři se více drží doma, ale to neznamená, že by byli leniví. Dále čtěte: Kočky mají mlsné jazýčky. Víte, jakou chuť ale nikdy nepoznají?

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008