Čištění zubů potřebuje i váš pes. O jeho chrup byste měli pečovat každý den

 Mazlíčci 
01. října 2020 14:16 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Péči o zuby si zaslouží i váš čtyřnohý miláček Depositphotos
Péči o chrup byste neměli věnovat pouze sobě, ale i vašemu pejskovi. Přestože váš čtyřnohý miláček netrpí zubními kazy jako vy, v ústech se mu hromadí plak a zubní kámen, což může vyústit až v záněty dásní.

Pokud tedy chcete vašeho pejska ušetřit nepříjemným onemocněním, je nezbytné se o jeho chrup starat pravidelně a preventivně, nikoli až ve chvíli, kdy má váš mazlíček špatný dech a žluté zuby.

Jako prevence mohou posloužit i granule

Určitou prevencí může být změna jídelníčku vašeho psa. Vysloveně špatné jsou měkké složky jídelníčku, které navíc obsahují cukr. Jednak měkké potraviny často zůstávají mezi zuby a navíc, stejně jako u lidí, si na cukru rády pochutnají bakterie, které na zubech nemají co dělat. Pokud možno tak z jídelníčku svého pejska odstraňte například piškoty.

Pomoc naopak může krmení granulemi, které alespoň částečně zajistí mechanické otření plaku ze psích zubů. Stejným způsobem pak mohou pomoci i některé dentální hračky a pamlsky. Pokud však chcete o chrup pejska pečovat skutečně správně, je potřeba použít zubní kartáček.

Vyberte správný kartáček a pastu

Jako první, než se do čištění pustíte, si budete muset obstarat kartáček a pastu. Při výběru narazíte na několik typů kartáčků určených přímo pro psy, které mohou být vhodnější než obyčejný kartáček určený lidem. Vybírejte tak, aby se vám s kartáčkem dobře manipulovalo a aby jeho velikost odpovídala velikosti zubů vašeho pejska.

V případě pasty rozhodně nepoužívejte pastu určenou lidem. Váš mazlíček rozhodně nebude nadšený z toho, že se mu v tlamě tvoří pěna a tato pasta by mu mohla způsobit nevolnost. I v tomto případě sáhněte po pastě, která je přímo určena pejskům.

Jak na čištění samotné

Je pravděpodobné, že první pokusy o čištění zubů budou komplikované a pejsek s vámi nebude příliš spolupracovat. Z toho důvodu je dobré začít s čištěním co nejdříve, nejlépe už ve věku štěněte, kdy si na tento proces pejsek navykne.

K čištění pak přistupujte opatrně a pomalu. Pokud pejsek při čištění zneklidní, raději proces ukončete, i když zuby nejsou ještě zcela vyčištěny. Každý den pak zkuste prodlužovat čas čištění, až dokud si na něj váš pes zcela nezvykne.

Čištění provádějte krouživými pohyby a zaměřte se hlavně na místa, kde zuby přecházejí v dásně. Nakonec čistěte ještě vertikálními pohyby dovnitř tlamy, čímž se zbavíte uvolněného plaku.

Tímto způsobem je ideální čistit zuby pejskovi každý den. Pokud však využijete ještě nějakou z alternativních metod, jako jsou hračky či pamlsky, mělo by stačit, když se čištění budete věnovat alespoň jednou do týdne. Jakým způsobem pečovat o tlapky vašeho miláčka, se můžete dočíst zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008