Kočka i pes mohou být přátelé. Pár rad, jak na to

 Mazlíčci 
12. října 2020 08:46 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Už nemusíte volit, zda si pořídit psa, nebo kočku Depositphotos
Kočka a pes se mohou stát kamarády a je jedno, zda se jedná o mláďata nebo staré a dospělé jedince. Stačí jenom trochu trpělivosti a k tomu pár rad, jak na to.

Máte rádi psi i kočky, ale kvůli možném nepřátelství obou raději chcete volit jedno či druhé? Máme pro vás dobrou zprávu: Už nemusíte. Protože ze zkušeností mnoha chovatelů je jasné, že kočky a psi mohou být dobří přátelé. Samo od sebe to však nejde. Chce to také určitou dávku přičinění se.

Od narození

Nejlepší způsob, jak si tato dvě odlišná zvířata na sebe zvyknou, je, mít je prakticky od narození. Pokud si pořídíte štěně a kotě naráz, velmi snadno si na sebe zvyknou. V případě dospělých jedinců to chce už trochu více práce. 

Starší parťák

Nejjednodušší variantou je pořídit již dospělému psovi malé kotě. Pes je totiž přijme mnohem snáz a rychleji, navíc nezřídka se stává, že kotě doslova adoptuje. Velká kočka v případě, že přivedete domů malé štěně, může reagovat dvojím způsobem. Buď tak, že se jenom urazí, anebo dá tomu malému tvorečkovi naopak hodně zabrat, aby mu dala najevo, kdo je tady pán. Kočka je přeci jenom zvíře nezávislé a hůře vychovatelné než pes. 

Nedělejte rozdíly 

Ať už si domů přivedete psa nebo kočku, nikdy je nenechávejte hned samotné a bez dohledu. Nejprve je oba dobře pozorujte a v případě, že pes bude chtít například kočku honit po bytě, pokárejte ho. A to samé udělejte i v případě, že kočka vytáhne na svého narušitele drápky (ty jí raději přistřihněte, aby psovi neublížila). Za kladné chování naopak odměňujte. Nové zvíře také nechejte nějakou dobu o samotě v místnosti, poté jej odneste a vpusťte do ní stávajícího obyvatele, aby si vše důkladně očichal a přivykl si. S oběma si klidně dopřejte společné chvíle, ale věnujte se také každému zvlášť. Když pohladíte jedno zvíře, pohlaďte i druhé. Nedělejte prostě mezi nimi rozdíly.

Každý na svém

Je důležité, aby oba vaši chlupáči měli svá vlastní místa. Pokud měl pes svůj pelíšek na místě, kde je zvyklý, nechejte mu jej tam. Stejně tak kočičce zajistěte, aby měla své místečko, kam se může kdykoliv schovat. Bohatě k tomu poslouží parapet, úzký prostor za gaučem či pod skříní. Také můžete zkusit dát do pelíšku obou kus látky nebo hračku, která je načichlá tím druhým. Zvířata si tak zvyknou na pach toho druhého.  

Pozor na toaletu 

To, co budete muset dál vyřešit, to je místo pro kočičí toaletu. Ta by měla být umístěna tak, aby se k ní pes nedostal. Může se totiž stát, že si pejsci budou chtít na kočičích výkalech smlsnout. Nebezpečí tkví v tom, že některé podestýlky mohou být i jedovaté. Navíc pejsek může z výkalů chytit celou řadu dalších nemocí. Proto je důležité obě zvířata pravidelně odčervovat.

Oddělené krmení

Pes a kočka musí, ale opravdu musí mít každý svou vlastní misku. A to nejenom na jídlo, ale i na vodu. Obě zvířata si totiž teritoriálně hlídají stravu. Co se týče samotné stravy, každý z nich potřebuje mít své speciální krmivo. Určitě nejde krmit kočku psími granulemi a naopak. Jaké složky by mělo psí a kočičí krmivo obsahovat, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47