Esenciální oleje dělají prokazatelně dobře i našim psům. Pomohou s úzkostí, parazity i chutí k jídlu

 Mazlíčci 
24. června 2021 08:13 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vybrané oleje mohou psům významně pomoci Depositphotos
Esenciální oleje jsou stále více ve středu zájmu u těch, kdo hledají nefarmaceutický přístup pro zdraví a wellness nejen pro sebe, ale i pro své mazlíčky. Aromaterapie se totiž používá už po celá staletí.

Esenciální oleje jsou těkavé koncentrované látky, které pocházejí z listů, květů, kůry, kořenů, semen nebo plodů rostlin. A mezi nimi jsou i ty éterické oleje, které jsou považovány za bezpečné pro psy a lze je použít jako repelenty proti škůdcům, nebo jako zklidňující látky, stimulanty chuti k jídlu i jako pomocné látky pro nevolnost.

Oleje proti blechám a klíšťatům

Citronová tráva obsahuje citral a geraniol, které jsou přírodními odpuzovači blech. Chcete-li vytvořit sprej, naplňte láhev vodou a přidejte kapku nebo dvě oleje z citronové trávy. Použijte sprej na psí pelíšek či přikrývku.

Citronella také odrazuje blechy a klíšťata. Naplňte láhev s rozprašovačem vodou, přidejte několik kapek oleje z citronelly a před použitím protřepejte. Pomoci může jedno postříkání zad vašeho pejska, ale dávejte pozor, abyste žádný olej psovi neaplikovali tak, aby jej mohl lízat.

Levandule odpuzuje blechy i klíšťata a brání vylíhnutí vajíček klíšťat. Má také uklidňující účinek na psy. Přidejte jednu nebo dvě kapky do psího šamponu.

Rozmarýn může pomoci proti blechám, ale jeho hlavní výhodou je léčba podráždění pokožky. Přidejte jednu kapku rozmarýnu do nosného oleje, jako je kokosový nebo hroznový, a naneste na místo poškozené například pokousáním od blech či klíšťat či na různé škrábance.

Psům můžete stejným způsobem vyrobit i repelent z esenciálních olejů citronelly, eukalyptu nebo cedrového dřeva.

Oleje na úzkost

Levandule je jedním z nejbezpečnějších a nejuniverzálnějších olejů. Přidejte kapku do psího pelíšku, obojku, vodítka atd. Levandule vždy vytvoří relaxační náladu.

Cedrové dřevo má krásnou vůni a poskytuje uklidňující účinek. Olej můžete použít stejným způsobem jako olej z neroli. To je silný éterický olej ke zmírnění úzkosti a strachu. Když ho přidáte do masážního oleje, můžete jím svého mazlíčka i příjemně namasírovat a zklidnit.

Oleje stimulující chuť k jídlu

Zázvor je silná pomocná látka pro trávení. Přidejte kapku do stávajícího masážního oleje a důkladně jej vetřete do břicha svého psa.

Schopnost vetiveru pomoci se soustředěním se může promítnout do obnoveného zájmu psa o jídlo. Naneste kapku na obojek svého psa nebo jej přidejte do masážního oleje.

Divoký pomeranč má skvělé aroma a může pomoci stimulovat chuť k jídlu. Když jím provoníte celou domácnost, bude skvěle vonět a bude stimulovat chuť vašeho psa.

Ale POZOR! Je zásadní, abyste s esenciálními oleji u svých psů neexperimentovali. Zásadně tedy používejte pouze tyto oleje a žádné jiné a rovněž dodržujte způsob jejich používání. Jinak by se mohlo stát, že vašemu miláčkovi pořádně ublížíte. Většina ostatních olejů včetně i klasického tea tree je totiž pro pejsky toxická. Dále čtěte: Psi trpí potravinovými alergiemi častěji, než si myslíme. Jak poznat, zda se netrápí i váš pes.

Zdroj info: ModernDog

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008