Nejčastější mýty o psím stravování. Jak je to s agresivitou po syrovém masu a je požírání trávy zdravé?

 Mazlíčci 
17. prosince 2021 07:02 / Kateřina Kofroňová
  1
📷
1 fotografie v galerii
Majitelé psů jsou zodpovědní za jejich chování Unsplash
Zdravá strava a správné krmení je klíčem ke dlouhodobému a zdravému životu pejsků. Často ale v otázce krmení existuje mnoho mýtů, které mohou pejskům uškodit či působit nehezké žaludeční potíže. Je také nutno říct, že není jeden universální klíč, jak krmit pejsky. Je důležité vždy stravu a styl krmení volit podle jednotlivého pejska - jeho zdravotního stavu, věku, váhy i plemene.

1. Pes by měl být krmen jen granulemi či konzervami

Granule a konzervy jsou samozřejmě skvělou volbou, ale nemusí být jedinou. Pes může být krmen syrovou potravou, tzv. B.A.R.F., tj. syrové maso a kosti + vhodná příloha. Tato strava je pro psa přirozená. Důležité je ale před tím nastudovat, jak B.A.R.F psovi podávat. Nebo sáhněte po připraveném kompletním B.A.R.F.u, kde se nebudete muset o nic starat. Nevhodné syrové potraviny mohou pejskovi zapříčinit nehezké zdravotní komplikace, například žaludeční potíže. Psovi můžete dávat také vařenou potravu (kvalitní kupovanou nebo domácí). Zde ale také pozor na vyváženost a znalost toho, co pes smí a co nesmí jíst.

2. Požírání trávy je pro psa zdravé

Pes sám intuitivně dobře ví, co mu prospěje, a takto také přistupuje k tomu, co jí (především venku). Spousta pejsků jsou ale i nenasytové a sežerou vše, co jim pod čumák přijde. I to, co je pro ně nevhodné až jedovaté. A stejně to i platí pro požírání trávy. Pro tento jev je mnoho vysvětlení, ale zatím nejsou žádné oficiální vědecké studie, proč to pes vlastně dělá. Dle odborníků se jedná především o čištění žaludku. Jiní odborníci tvrdí, že psi jedí instinktivně trávu, aby do těla dostali živiny, které jim chybějí. A někteří tvrdí, že naši čtyřnozí kamarádi trávu jedí, protože jim  jednoduše chutná. Proč to tak je, ale zatím přesně nevíme. Co se týká výživové bezpečnosti, tak pár stébel trávy psovi neuškodí. Pokud ale váš pejsek žere trávy hodně (zvláště mokré) a dlouhodobě, může mu to způsobit zdravotní potíže. Jako je například zánět žaludku či trávicí obtíže.

3. Pes je to samé jako vlk

Psi sice pocházejí z vlka, mají ledacos společného, ale dnešní pes se díky domestikaci a přítomnosti ve společnosti lidí změnil. I z hlediska výživového, stavby těla, množství pohybu apod. Dnešní domestikovaný pes není 100% masožravec, nemůže žít pouze z masa a kostí, které si uloví, ale potřebuje také správné druhy zeleniny, něco málo vhodného ovoce, bylinek a probiotik. Ovšem vše ve správném poměru a z kvalitního zdroje, zpracované za nízkých teplot, maximálně do 40 °C - extrudované (za vysokých teplot zpracované, „upečené“ granule nejsou nejlepším zdrojem).

4. Krmení syrovým masem udělá ze psa agresivní zvíře

Samozřejmě, že neudělá. Bohužel stále velmi častý mýtus je, že pes, který ochutná syrové maso, se promění v agresivního jedince, který může člověka i pokousat. Jedná se o nepodloženou dezinformaci, která nebyla nikdy dokázaná. Syrová strava neobsahuje žádné látky, které mohou v psovi vyvolat agresivní chování. Jediným rizikem syrové potravy je to, když se v ní majitel psa vůbec nevyzná, nebude ji tak správně dodržovat a nebude krmit čerstvými surovinami. Takto jedině můžeme syrovou stravou pejskovi ublížit.

5. Psům se nesmí dávat syrové kosti

Naopak, syrové kosti se psovi dávat mohou. Jsou pro psy dobrým zdrojem živin a zároveň pomáhají masírovat dásně a zlepšovat psí chrup. Pozor si dejte hlavně u tepelně zpracovaných kostí, např. z pečeného kuřete od oběda. Ačkoliv jsme to v minulosti možná viděli u našich babiček, kdy bylo běžné psům dávat pečené kosti, které zbyly z nedělního oběda. Kosti vařením či pečením změní strukturu (začnou se lámat na ostré kousky) a psovi by mohly poškodit zažívací trakt. Nebezpečné jsou především kuřecí či krutí kosti. Ty jsou velmi jemné a štěpí se.

Zdroj: darwinspet.com, TZ Yoggies.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47