Častým koupáním můžete vašemu psovi ublížit

 Mazlíčci 
09. října 2021 08:32 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Častým koupáním můžete porušit mikroflóru kůže Pixabay
I když už je venku sychravo a váš chlupáč se vrací domů špinavý, neznamená to, že byste jej museli neustále koupat. Tím byste mu mohli jenom uškodit.

Ať už máte doma dlouhosrstého či krátkosrstého psa, pořád platí, že přílišné odmašťování srst nesnáší nejlépe. Kůže pak ztrácí přirozenou schopnost se sama odmašťovat. Navíc častým koupáním můžete porušit mikroflóru kůže, která se v podstatě chová jako samostatný ekosystém s vlastní rovnováhou. Psí srst obsahuje neškodné bakterie, některé jsou dokonce prospěšné. Jak často tedy psa koupat?

Čím méně, tím lépe 

Psa byste neměli koupat podle toho, jestli se vám jeví špinavý, nebo ne. Vaším hlavním radarem by měl být především váš nos. Pokud je totiž váš pes "cítit", pak rozhodně koupání doslova potřebuje. Ideální je tak jednou za měsíc. Štěňata koupeme jen v případě nutnosti, důležité je zabránit nastydnutí po koupeli.

Co srst, to jiná péče

Pokud máte psa s dlouhou srstí, je potřeba jej dobře namočit a zvlhčit s dostatečným množstvím vody. Před tímto úkonem jej vždy pročešte, abyste se zbavily přebytečných chlupů, které by se vám během koupání mohly zamotat do sebe a vytvořit nepříjemné dredy. Z tohoto důvodu raději vždy použijte také kondicionér, který chlupy změkčí a půjdou vám i lépe rozčesat. Nezapomeňte používat vhodný šampon, který respektuje pH psí pokožky. Vyrobit si jej můžete i sami. Jak na to jsme psali zde.

Jak udržet čistou srst

Než abyste psa koupali co týden, snažte se jeho srst udržet v co největší čistotě. Toho dosáhnete tím, že jej budete pravidelně otírat vlhkým hadříkem. Ten pak můžete prát podle libosti. Pokud se vám zdá, že pes trochu zapáchá, můžete na hadřík dát trochu octové vody. Během zimy můžete psí srst vytírat i sněhem. Nezapomeňte jej pak po tomto úkonu dobře vysušit. Špinavé psí tlapky můžete po příchodu domů omýt v lavoru s teplou vodou, případně je osprchovat. Poté důkladně vysušte ručníkem.

Zdroj: ccspca.com, petco.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod