Chodský pes je výborný hlídač i služebník pro slepce

 Mazlíčci 
18. května 2018 16:27 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jedná se o české národní plemeno a ideálního rodinného psa Shutterstock
Hledáte temperamentního psa, který ale není nervózní? Rádi byste měli zvíře přítulné k dětem i dobrého hlídače, který je schopen náročného výcviku? Zkuste chodského psa, české národní plemeno a ideálního rodinného psa, který navíc dobře slouží i nevidomým.

Chodský pes může být navíc pro výborné čichové schopnosti nasazen při záchranářských akcích a při vyhledávání osob v lavinách. Má rovněž vlohy pro střežení stád a práci v zápřahu. Je skromný, nenáročný a houževnatý. Jeho přítulnost k malým dětem je obdivuhodná a činí z něho příjemného společníka rodiny. Je nebojácný, pevných nervů a mimořádně ostražitý.

Dorůstá do výšky kolem půl metru. V dospělosti váží 18 až 25 kilogramů. Jeho tělo pokrývá černá, lesklá, hustá a dlouhá srst. Učí se lehce. Díky svému vzhledu a schopnostem je zaměnitelný s německým ovčákem. Oproti němu je ale menší a má delší srst.

Srst chodského psa je dlouhá od sedmi do deseti centimetrů a má hustou podsadu. Pes líná dvakrát ročně, na jaře a na podzim. V tomto období je nutné věnovat srsti zvýšenou pozornost, mimo něj stačí vyčesávat jen jednou týdně. Chodští psi línají extrémně, nejsou tedy vhodní pro alergiky. O péči o psí srst jsme psali zde.

Chodský pes vyžaduje pevný výcvik i výchovu, kde jsou jasně stanovené hranice, které pes nemůže překročit. Například pokud psovi jednou zakážeme chodit do domu, musí to dodržovat a my ho v tom nebudeme podporovat. Protože je to bystrý a učenlivý pes, rychle se učí. V štěněcím věku je nutná řádná socializace, kdy se pes seznámí s dopravními prostředky, cizími lidmi, zvířaty i jinými psy.

Historie plemena se datuje už od 13. století. Společně s pražským krysaříkem je tak nejstarším českým plemenem. Chodové na Šumavě střežili nejdůležitější cesty vedoucí od Domažlic do Německa. Doprovázeli je tvrdí, houževnatí a velmi odolní psi. Byli využívání i k pastevectví a stopování zvěře.

Jindřich Šimon Baar psal o chodském psu ve svých vzpomínkách, Mikoláš Aleš ho zvěčnil na svých kresbách, které doplnily román Aloise Jiráska Psohlavci. Chodský pes však téměř upadl v zapomnění.

Až v roce 1984 se kynologové začali pokoušet o jeho znovuvytvoření. V kynologickém tisku byly uveřejněny obrázky tohoto ovčáka a výzva pro případné majitele. Několik čtenářů se ozvalo s tím, že takového psa mají. Regenerace plemene se úspěšně podařila.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?