Bloudění v noci po bytě u starých psů. Na vině může být snížená denní aktivita, ale i vážnější choroby

 Mazlíčci 
08. listopadu 2021 10:51 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Noční toulání bytem může mít různé příčiny Pexels
Říká se, že psi dokážou spát tolik, kolik jen chtějí. Celkem záviděníhodné, nemyslíte? Je pro ně běžné prospat většinu dne a pak i celou noc. Jenže někdy, obzvláště ve stáří, se mohou začít v noci budit a procházet se po bytě, což budí ze spánku často i vás a ruší vás to ve chvíli, kdy vaše tělo hluboce relaxuje.

Psům je dáno od přírody, že spí mnohem více než my. Některá plemena jsou opravdu vzhůru jen během krmení a venčení, jako například anglický buldog. Pracovní psi jako border kolie nebo německý ovčák dokážou bdít déle. Tak jako tak potřebuje zdravý mladý pes kolem 12 až 14 hodin spánku, starý pes a štěňata dokonce až 18 hodin.

Někdy si ale můžete všimnout, že místo toho, aby váš pes spal přes noc, spí hlavně přes den a svou potřebu být v bdělém stavu dohání právě v noci. To může být dost otravné, obzvlášť, když kvůli noční aktivitě vašeho psa vstáváte ráno do práce nevyspalí. Váš pes se vám tím ale snaží něco říct a vy byste mu měli naslouchat. Určitě vás nebudí schválně.

Nižší aktivita přes den

Pokud je váš pes celý den doma sám, nebo pracujete z domova, ale na dlouhou procházku se psem jste neměli čas ani nepamatujete, může pes svou potřebnou dávku spánku naspat už přes den a v noci zkrátka spát už nepotřebuje. A to nemusí být ani starý. Když se pes nudí, nebo nemá co na práci, často se uchýlí ke spánku a spí takzvaně z nudy. Zaměstnejte proto svého psa přes den více, zařaďte alespoň jednu dlouhou procházku nejlépe v odpoledních hodinách, aby se pes dostatečně unavil. Má-li váš pes rád aportování, i krátké večerní běhání za míčkem může s nočním bděním pomoci. Pořídit můžete i různé logické hry s pamlsky, které mohou psa také do jisté míry alespoň psychicky unavit.

Obrácený režim seniora

Obzvlášť staří psi jsou přes den unavenější, a tak je můžete vidět pospávat prakticky celý den. Zrovna tak, jako vašeho dědu v křesle, když přijdete na návštěvu. Stejně jako lidé i psi v seniorském věku mají méně energie a potřeba spánku se zvyšuje. Důsledkem denního spánku ale může být právě noční bloudění po bytě, kdy je pes zkrátka dobře vyspalý a neví, co má dělat. Chodí z pokoje do pokoje a někdy i kňučí nebo chce ven. Zařaďte proto delší, ale pomalou a klidnou večerní procházku ještě před tím, než půjdete spát a chlupáčovi noční vstávání na čůrání odpusťte.

Spánkové poruchy

Váš pes ale může trpět i  některou ze spánkových poruch, jako je například narkolepsie, při níž často dochází ke stírání hranice mezi spánkem a bdělým stavem. Pes má problém zůstat delší dobu vzhůru a často upadá do spánku i během různých aktivit. Další poruchou je insomnie, která je u psů poměrně vzácná a často se vyskytuje společně s dalšími zdravotními komplikacemi, jako je třeba častější potřeba močení, což může vést právě i k nočnímu buzení. Možná je i spánková apnoe, tedy stav, kdy u psa dochází během spánku ke krátké zástavě dechu.

Kognitivní dysfunkce

Na vině ale můžou být i závažnější onemocnění, jako například CCD (Cognitive Canine Dysfunction) neboli kognitivní dysfunkce, která je označována jako Alzheimerova choroba u psů. Jedná se o poruchu chování, která je způsobena změnou funkcí v mozku, k níž během stárnutí dochází. Pes má pak sníženou schopnost vnímání, rozpoznávání věcí a lidí, orientace v prostoru či paměti. Nebo najednou není schopný dodržovat základní pravidla čistotnosti. Nejčastěji se projevuje právě zmateným pohybováním po jinak známém prostoru, a to jak ve dne, tak v noci. Někdy ho můžete i pozorovat, že se zasekne pod sušákem na prádlo nebo se zastaví a kouká do rohu pokoje. CCD se bohužel nedá léčit, jelikož se jedná o onemocnění degenerativního původu. Lze jej ale tlumit či oddálit jeho projevy, s čímž vám pomůže váš veterinář. Také jsme psali: Pokud pes začne zapáchat více, než je obvyklé, je třeba rychle najít příčinu. Může jít o vážnou nemoc.

Zdroj: pethealthnetwork.com, nectarsleep.com, pejskarium.cz.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve