Pokud pes začne zapáchat více, než je obvyklé, je třeba rychle najít příčinu. Může jít o vážnou nemoc

 Mazlíčci 
03. listopadu 2021 09:23 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ne každý psí zápach je skutečně přirozený Pixabay
Každý pes má svůj specifický pach, stejně jako člověk. Nicméně, pokud pes začne zapáchat více, než je obvyklé, chce to najít rychle příčinu. Zapáchající pes totiž může mít i vážné zdravotní problémy.

Zápach nemusí nutně vycházet jen ze srsti psa. Může vycházet také například z tlamy a uší nebo ze zažívacího traktu psa. Aby se dalo zápachu zabránit, nejdříve je potřeba zjistit, co u psa vlastně smrdí. 

Z tlamy

Pokud psovi smrdí z tlamy, je to nepříjemné především ve chvíli, kdy jste v blízkém kontaktu se psem. Ve velké většině případů ze to mohou zbytky jídel, které psovi uvízly mezi zuby, nebo také nedostatečná zubní hygiena. Ta může vést až k vypadávání zubů. Varovnými signály u psa jsou nateklé až krvavé dásně, žlutohnědý povlak na zubech, potíže během kousání a zkažený dech. Proto psovi nejprve dobře prozkoumejte tlamu. Pokud nenajdete nic, co by nasvědčovalo problémům s chrupem, je na místě navštívit veterináře. Může se totiž jednat o gastritidu nebo i nedostatečnost ledvin. 

Plynatost

Někteří psi mohou trpět plynatostí. Ta se objevuje zpravidla ve chvíli, kdy pes velmi rychle zhltá své jídlo. Pokud na ni trpí váš pes často a zápach bývá doslova nesnesitelný, je třeba zpozornět. V první řadě zkuste změnit druh krmiva, protože psovi nemusí sedět. I za cenu toho, že s ním dříve problémy neměl. Výrobci totiž často mění složení, aniž by to kupující poznal. A to, co předtím psovi sedělo bez problémů, už nemusí platit. Jestli nedojde k žádné změně, může to značit také  přítomnost parazitů ve střevech. V tomto případě je vhodné zvážit odčervení pejska. Ve vážných případech může nadýmání značit i velice nebezpečnou torzi žaludku, o níž jsme psali zde.

Ušní infekce

Velmi často se u psů může objevit také zápach z uší. Nemusí jít o nic vážného. Velmi často za tím mohou být různé bakteriální záněty, které se projevují i nepřirozeným kýváním hlavy zvířete, případně drbáním si uší. Často se takto projevuje alergická reakce na nevhodné krmivo. Proto je také zkuste změnit. 

Zdroj: akcpetinsurance.com, petmd.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47