Psi poznají těhotenství dříve než kdejaký test. Odhalí i blížící se porod

 Mazlíčci 
18. listopadu 2021 08:04 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
2 fotografie v galerii
Psi jsou vůči svým majitelům velmi empatičtí a díky skvělému čichu leccos vycítí Pexels
Není pochyb o tom, že psi jsou velmi pozorní vůči světu kolem sebe. A možná ještě pozornější, než si lidé uvědomují. Pokud máte doma citlivého a pozorného psa, může dokonce vycítit, že jste těhotná, nebo vás upozornit, že se blíží porod.

Psi mají excelentní čich a jsou velmi empatičtí vůči svému majiteli. Již bylo prokázáno, že jsou speciálně cvičení psi schopni detekovat rakovinu z moči, zjistit nízkou hladinu cukru v krvi u lidí s cukrovkou a odhalit příznaky smyslové narkolepsie. Teď si vědci myslí, že mohou díky svým bystrým smyslům odhalit i těhotenství.

Tělo ženy prochází v těhotenství mnoha změnami, které jsou někteří psi schopni zachytit. Změnu hormonů, pachu, ale i tlukot srdce, to vše může být váš pes schopen zaznamenat. Takže možné změny v jeho chování opravdu nejsou jen ve vaší hlavě.

Změna hormonů

Psi cítí ve srovnání s člověkem mnohem lépe, to víme už dávno. Ve své nosní dírce mají více než 220 milionů čichových receptorů, oproti asi 5 milionům u člověka. Není proto divu, že jsou schopni cítit i to, o čem ani člověk neví, že cítit lze. Vzestup hladiny hormonů je normální a potřebnou součástí každého zdravého těhotenství a je možné, že změna jejich rozložení má vliv na váš přirozený pach. Citlivý pes si této změny může všimnout a začít vám to dávat najevo změnami ve svém chování.

Emocionální změny

O psech se také ví, že jsou vůči svým majitelům velmi empatičtí. Vzpomeňte si na svůj poslední špatný den, kdy jste zuřivě pobíhali po bytě, protože vám něco nešlo a nešetřili jste přitom nadávkami. Jak reagoval váš pes? Určitě se nechoval stejně jako obvykle. Psi jsou totiž schopni velmi dobře číst naše nálady a mohou se nás snažit rozveselovat, pokud vidí, že jsme na tom špatně. Totéž se někteří psi mohou snažit dělat i v období těhotenství, kdy jsou emoce ženy jako na houpačce.

Tlukot srdce plodu

Ačkoliv neexistují studie, které by toto tvrzení podporovaly, určitě je možné, že pes slyší tlukot srdce vašeho miminka. V porovnání s vámi má totiž pes mnohem citlivější nejen čich, ale také sluch. Velmi empatičtí psi mohou na břicho koukat, očuchávat ho a pokládat na něj hlavu. Rovněž jsou schopni vnímat chvění a později i silnější pohyby dítěte v břiše.

Jak pes reaguje

Pokud váš pes zaznamená nějaké změny, pravděpodobně si všimnete, že se začne chovat trochu jinak. Stejně jako se liší psi, mohou se lišit i jejich reakce. Někteří psi se během těhotenství stanou více ochranitelští vůči svým majitelům a budou vám chtít být neustále nablízku. Jak vaše děťátko roste, může se tento ochranitelský pud ještě zvýšit. Psi mohou být mazlivější a přítulnější.

Ovšem zatímco někteří psi se na změnu adaptují dobře, jiní to nesou těžce. Nebuďte tedy překvapeni, když se váš pes stane vzpurnějším nebo začne dělat naschvály, jako je močení v domácnosti nebo ničení věcí. S pozdějším těhotenstvím přicházejí totiž i změny, které se vašemu mazlíčkovi nemusejí líbit, jako například pomalejší tempo procházek, méně pozornosti a další změny, které pes nenese zrovna nejlépe. Jedním slovem doslova žárlí.

Blížící se porod

Během několika hodin před porodem projde tělo zásadními změnami, které ani nemusíte pociťovat, ale váš pes si jich může všimnout. V důsledku toho se může stát extrémně ochranitelským, přítulným a pronásledovat vás po celém domě. Mnoho maminek tuto reakci zaznamenalo. Pes totiž může vycítit nejen poslíčky, ale také změnu vaší chůze ve chvíli, kdy dítě v děloze klesne v rámci přípravy na porod. I vaše přirozená vůně se může těsně před porodem změnit a vyvolat reakci vašeho mazlíčka. Dále čtěte: Těhotenství v pozdějším věku je čím dál tím běžnější. Má svá úskalí, ale také celou řadu výhod.

Zdroj: healthline.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, journals.plos.org, sciencedirect.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod