Silvestrovské petardy mohou psovi způsobit i smrt

 Mazlíčci 
31. prosince 2021 23:15 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pro vašeho chlupáče bývají oslavy konce roku stresující Pixabay
Oslavy konce roku může pro některé lidi může znamenat zábavu, pro pejsky naopak utrpení, které jim v krajním případě může přivodit i smrt. Jak jim pomoci zvládnout petardy a rachejtle?

Ohňostroje jsou sice skvělá podívaná, ale pro zvířata to může znamenat utrpení. Absolutně  totiž netuší, co a proč se odehrává, navíc některá mají až padesátkrát lepší sluch, a proto snášejí bouchání petard mnohem hůře. Některým může dokonce způsobit vážné zdravotní potíže.

Potrat i infarkt

Rachot a záblesky ohňostrojů zvířata silně stresují a dezorientují. Zejména u psů a koček se to projevuje tak, že zmateně pobíhají z místa na místo, třesou se a kňučí. Mohou se i pomočit. U některých se může také objevit zkratkovité jednání, při němž se mohou poranit, nebo být agresivní. Nebezpečí hrozí také březím zvířatům, která mohou potratit. U starších či nemocných jedinců může šok z petard dokonce způsobit infarkt a smrt.  

Připravte se

Kdo je připraven, není ohrožen. To platí i v tomto případě. Proto se tedy na všechny možné nepříjemnosti připravte. Venku na procházce nenechávejte psa pobíhat na volno, a to ani v případě, že jej máte na oplocené zahradě. Když jdete ven, upevněte mu obojek tak, aby se z něj nemohl vyvléknout, a schovejte předměty, o které by se zvíře v panice mohlo zranit. Jak mu v takovém případě poskytnou první pomoc se dočtete zde.

Jak přežít půlnoc

Po celou dobu buďte svému psovi oporou. A jakmile se přiblíží kritická půlnoc, zavřete všechna okna, zatáhněte závěsy a zkuste ten hluk z venku přehlušit něčím příjemnějším, například hudbou. Zvíře zkuste dát do místnosti, kde je hluk slyšet nejméně, dejte mu také jeho oblíbenou hračku nebo jej zabavte nějakou aktivitou. Dělejte, jako by byl běžný den a nic se nedělo. Pes se tak bude moci soustředit na vás, ne na hluk kolem něj. I následující dny ovšem dávejte při venčení pozor, aby se pes nedostal ke zbytkům petard, které by ho mohly poranit.

Zdroj: tractive.com, lbhomeliving.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve