Období mezi Vánocemi a Silvestrem představuje pro psa nebezpečí: Dejte pozor na jehličí, cukroví i světla

 Mazlíčci 
30. prosince 2021 09:34 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pokud zůstává váš pes sám doma, buďte obezřetní Pixabay
Vánoční svátky jsou zatěžkávací zkouškou nejenom na naše zažívání, ale také pro pejsky. Na ně čeká celá řada nástrah v podobě ozdob či cukroví.

Pokud máte doma nového pejska, který ještě není zvyklý na vánoční výzdobu, musíte mít oči na stopkách. Nemůžete si být jistí, zda si nevyskočí pro nějaké tu cukroví či se nebude snažit utrhnout ze stromečku čokoládu nebo ozdobu v domnění, že jde o hračku.

Nebezpečné ozdoby

Nejenom světýlka, ale také ozdoby či cukrlata. Vánoční stromek se může pro nového pejska stát obrovským lákadlem. Proto byste jej neměli nikdy nechávat o samotě v místnosti, kde se stromeček nachází. A to zvláště ve chvíli, kdy se po svátcích vracíte do práce. Může totiž nadělat spoustu škody. A kromě toho si může i ublížit. 

Sladké lákadlo

Kdo by odolal vůni čokolády nebo vanilky? To, co je mnohdy těžké i pro samotné lidi, je stejně obtížné i pro psy. Nenechávejte proto talíř s cukrovím v místech, kam se by váš chlupáč mohl snadno dostat. I když jeden vanilkový rohlíček nebo kousek lineckého mu neublíží, přeci jen to není potravina, na kterou by byl jeho organismus zvyklý. Místo toho mu raději upečte jeho vlastní cukroví. Recept najdete zde

Vánoční stromeček

I když jsou pro nás vánoční stromky zdrojem potěšení a příjemných vzpomínek, stále mohou být pro vašeho psa nebezpečím. Jehličí totiž není stravitelné a dokonce může být i mírně toxické. Jedlový olej může také podráždit žaludek a tlamu vašeho psa. Samotné jehly mohou zablokovat nebo propíchnout gastrointestinální systém. Počítejte s tím, že některé vánoční stromky, aby vydržely déle čerstvé, jsou ošetřeny chemickými konzervanty. Tyto chemikálie pak mohou prosakovat do vody, kterou máte ve stojanu, což může být pro vašeho psa velice nebezpečné. Ujistěte se, že ji váš pes nemůže pít, použijte stromečkovou sukni nebo stojan zakryjte plastovým obalem, hliníkovou fólií nebo ručníkem, aby neměl přístup k vodě.

Pozor na kosti

Smažená ryba, řízky, pečínky - během vánočních svátků se stoly prohýbají pod množstvím nejrůznějších dobrot. A i když byste i vy chtěli svému chlupáči přilepšit, pamatujte si, že smažené dobroty jsou pro něj opravdu nebezpečné. Potraviny s vysokým obsahem tuku mohou vašemu psovi způsobit žaludeční nevolnost a u některých psů mohou také přispět k pankreatitidě. Stejně tak taková kůstka může v žaludku psa nadělat pořádnou paseku, jejíž odstranění by vás také mohlo přijít u veterináře na pěkných pár tisíc korun. Místo toho raději dávejte psovi opravdu kvalitní jídlo s vysokým obsahem bílkovin, minerálů a důležitých látek.

Zdroj: frontstreetvet.com, bluecross.org.uk.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008