Nenechte psa zničit vaši okrasnou zahradu. Pomocí různých odpuzovačů ho dokážete spolehlivě udržet daleko od rostlin

 Mazlíčci 
22. července 2022 09:40 / Kateřina Andrýsková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Pes dokáže v zahradě nadělat pěknou paseku Unsplash
Všichni se snaží vyhnat ze svých zahrad slimáky a kočky, ale nikoho nenapadne, že volně pohybující se pes po zahradě dokáže rovněž způsobit nemalé škody. Jistě, pes je přece člen rodiny, a i my v redakci nějaké máme, tak jakápak omezení? Jenže psi dokážou svým hrabáním a kálením volně po zahradě udělat z okrasné zahrady někdy až bojiště.

Kromě neustálého hrabání, běhání kolem plotu a okusování (někdy i jedovatých!) rostlin psi mohou  nevzhledně poničit naše zahrady i močením a vyprazdňováním na květiny nebo v jejich okolí. To může vést k mírnějším problémům v podobě výměny několika otrhaných petúnií, ale i k celkové výměně některých částí zahrady, okrasných stromů či nesnadné péči o trávník, který je díky močení neustále plný žlutých skvrn zničené trávy. 

Jenže když objevíte velmi pomalu rostoucí popínavou hortenzii, kterou si pěstujete už několik let, rozžvýkanou až po kořínky, je to skoro na psychologa. I my milujeme své psy a považujeme je za členy své rodiny, ale musí to být na úkor krásné a rozkvetlé zahrady? Nemusí! Pojďte se s námi dnes podívat, jak toho docílit.

Proč psi na zahradě tolik řádí

Chcete-li problém s nevhodným chováním psa na zahradě vyřešit, pojďte se nejprve podívat na to, co ho vlastně způsobuje. Psy zahrada přitahuje doslova jako magnet. Je plná vaší vůně, kterou jste jí předali ve chvíli, kdy jste na kolenou okopávali růže či pečovali o jiné rostliny. Proto se v jejich okolí psi tak rádi pohybují a někdy i ulehnou do okrasných záhonků, aby si v nich rozžvýkali svou kost či hračku. Pak je ale opečovávaná a pravidelně prokypřovaná půda ideální pro hrabání a prozkoumávání světa pod povrchem. Navíc se v ní často nachází tolik voňavý hnůj či částečně rozložený kompost. Nejde tudíž jen o znuděné packy vašeho čtyřnohého kamaráda, ale mnohem o víc. Jak jim ale v jejich řádění zamezit?

Chemické odpuzovače

Na místa, kde nechcete, aby se psi pohybovali, můžete zkusit aplikovat účinné repelenty. Je to velice jednoduchá cesta, seženete je v každém druhém zahradnictví a psům nijak neubližují. Spoléhají se na silné aromatické látky, které psy dráždí a nejsou jim příjemné, ale nijak jim zdravotně neubližují, ani jiným domácím zvířatům. Často můžete vidět repelenty na bázi citrusového či mátového oleje, jejichž účinnost se však může značně lišit v závislosti na citlivosti vašeho psa. Jedinou nevýhodou je nutnost repelent opakovaně nanášet, a to především v deštivých dnech. Můžete se porozhlédnout i po gelových krystalech, které vůni uvolňují dlouho a vydrží i několik po sobě jdoucích dešťů.

Ultrazvukové odpuzovače

Určitě jste už slyšeli o ultrazvukových rušičkách krtků, které jsou instalovány do půdy. Použijete je ale spíš ve chvíli, kdy vlastního psa nemáte a registrujete problém s invazí psů ze sousedství na váš trávník a do zahrady. Někdy se ultrazvukové plašičky kombinují i s LED světly, které psy vystraší a už se nebudou chtít do vaší zahrady vrátit. Velkou nevýhodou této metody však je, že z vaší zahrady vyžene všechna zvířata včetně veverek, ptáků a dalších užitečných tvorů.

Fyzické barikády

Kolem okrasných záhonů či plodotvorných rostlin můžete rovněž postavit plůtky a ploty. Ovšem především u větších psů byste museli postavit i metrové zábrany, což často vaší zahradě příliš nedodá na kráse. Mohou se však instalovat elektrické ohradníky, které se zabudují do země a když na ně pes šlápne, dají mu slabý elektrický šok. Tyto ploty jsou velmi humánní, psům neublíží, jen jim dají lehký impuls, který je naučí, že záhonky pro ně nejsou vhodným místem.

Vytrénujte ho

A pokud se vám metoda elektrického ohradníku se slabým impulsem nelíbí, nezbyde vám nic jiného, než se pustit do tréninku motivační cestou. Jedná se o nejnáročnější přístup, ale psa bezbolestně naučíte, aby se záhonkům vyhýbal a vaše rostliny budou moci nerušeně růst. Trénink doplňte vhodnými hračkami, odměnami, povely a společnými hrami a po nějaké době sklidíte úspěch.

Zdroj: Autorský článek

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47