Proč si papoušek škube peří? Příčinou může být stres, nuda, ale také zdravotní potíže

 Mazlíčci 
16. března 2022 10:27 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vytrhávání peří může vést k závažným zdravotním problémům Pixabay
I když svému papouškovi dáváte vše, co potřebuje, stále si vytrhává peří? Důvodů, proč to dělá, může být hned několik.

Škubat peří si papoušek zpravidla začne ve chvíli, pokud s ním není něco v pořádku po psychické nebo zdravotní stránce. Peří si škube, kam až dosáhne, může si ho škubat i prsty na spáncích. Zjištění příčiny takového chování bývá nesnadné, nicméně ne nemožné. 

Něco se změnilo

Papoušci jsou velmi citliví na jakékoliv změny. Takže se zamyslete, jestli se v poslední době u vás něco nezměnilo. Rozladit jej může i obyčejné stěhování, příchod, nebo odchod člena rodiny. Vnímavé papoušky může dokonce rozhodit i něco tak obyčejného, jako je změna denního režimu,  například když začnete chodit do práce nebo z práce v jinou dobu než obvykle.

Nezvládá stres

Stres působí negativně nejenom na lidi, ale i zvířata. A papoušky nevyjímaje. Některá zvířata se tak často mohou uchýlit i k sebepoškozování. U papouška to může být právě škubání si peří. Tímto způsobem se tak snaží uklidnit. Co dělat? Obecně stresu nepomohou prudké pohyby a hluk. Někdy stačí zvýšit počet vjemů, které pták dostává, přesunout klec na světlejší a klidnější místo a podobně.

Nenudí se?

Pokud jste si jisti, že váš papoušek netrpí stresem či změnou prostředí, tak se dost možná jen nudí. Ani vás by celý den nebavilo sedět na bidýlku a čekat, než se u vás někdo objeví. Proto je důležité vašemu opeřenému kamarádovi poskytnout během dne zábavu, například ve formě hraček, zrcátka či ptačího kamaráda.

Málo pohybu

Žádný druh papouška by neměl celý den strávit v kleci. I tito opeřenci potřebují dostatek pohybu, aby se mohli porozhlédnout po okolí a prozkoumat byt. Proto, pokud je papoušek dlouho zavřený v malé kleci, ho může nedostatek možností k létání frustrovat. Dovolte mu alespoň několikrát do týdne se prolétnout. A jakmile bude i vhodné počasí, můžete to zkusit také venku. Jak na to, aby vám neuletěl, se dočtete zde.

Nemoc

Škubání peří mohou vyvolat také zdravotní problémy, například ektoparaziti, plísně nebo hormonální dysbalance. Pokud máte podezření, že je váš papoušek nemocný, neváhejte se obrátit na veterinárního lékaře.

Chybějící vitaminy 

Každé zvíře, zvlášť to chované doma, potřebuje do svého jídelníčku zařadit pestrou stravu, která bude bohatá na vitaminy. Kromě klasické potravy, která by se měla skládat ze semen, obilovin, ořechů, ovoce a zeleniny, byste mu měli zařadit do stravy speciální granule a jiné vitaminové doplňky.

Zdroj: petco.com, petkeen.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve