Řeč štěňat má svá specifika. Naučte se svému mazlíčkovi porozumět

 Mazlíčci 
21. ledna 2022 14:55 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Štěně vám své emoce dává najevo mnoha způsoby Depositphotos
Na psech je skvělé, že dokáží velmi rychle interpretovat vaše nálady a záměry. Totéž ale můžete zvládnout i vy směrem k vašemu chlupáči. Stačí se naučit rozumět řeči psího těla.

Štěně vyjadřuje emoce, nálady a tužby každou částí svého těla od čenichu až po konec ocasu. Budete-li se řeči jeho těla učit hned zpočátku, upevní to vaše vzájemné pouto a navíc budete umět lépe vnímat, co se vám štěně snaží sdělit.

Pokud chcete porozumět psí řeči, je třeba vědět, že každý pes má svá specifika. Jinak proto třeba strach projeví velké plemeno a jinak malé.

Základní znaky psí řeči

Porozumět psím signálům není nijak extra složité. Zde jsou základní projevy:

  • Hravost – vrtí-li pes ocasem a přední část těla má u země, chce si hrát a užít si trochu zábavy.
  • Zájem – ocas v horizontální poloze a uši a tělo směřující dopředu značí, že štěně zaujalo něco v jeho okolí.
  • Radost – když se pes válí na zádech, znamená to, že je šťastný. Radost vyjadřuje i pozice s roztaženýma předníma nohama a hlavou otočenou na jednu stranu.
  • Strach – když má pes strach, většinou stáhne ocas, někdy až mezi nohy. Uši míří dozadu, tělo nebo hlava jsou u země nebo se pes celým tělem zaklání.

Ocas prozradí mnohé

Jedním z výrazných komunikačních nástrojů psa je jeho ocas, který vypovídá opravdu mnohé. Je však třeba si řeč ocasem správně vyložit. Hodně lidí se například domnívá, že pokud pes ocasem vrtí, je to projev přátelství a spokojenosti. Jenže tak jednoznačné to není. Je třeba sledovat, jak moc intenzivně ocasem vrtí. Pokud totiž pes ocasem mává pomalu a strnule, bývá to spíše projev hněvu. Úzkostlivý nebo nervózní pes má zase pro změnu ocas svěšený k zemi a toporně s ním vrtí.

Normální způsob, jakým psi drží ocas, se u jednotlivých plemen liší, ale obecně řečeno platí, že ocas držený výše než v úhlu 45 stupňů vyjadřuje ostražitost a zájem.

Sledujte i oči, ale ne dlouho

Jak už jsme řekli, vztyčené uši znamenají ostražitost nebo že pes poslouchá. Sklopené uši naopak mohou vyjadřovat radost nebo strach. Pro správné rozpoznání psí nálady je nutné podívat se ještě na další výrazy řeči těla. Když má váš pes přivřené oči, je to známka radosti nebo submisivního chování. Když jsou naopak široce otevřené, jde o výraz agrese.

V přírodě na sebe psi upřeně hledí do té doby, než jeden z nich ustoupí nebo vyzve druhého k boji. Nesnažte se proto dívat svému štěněti do očí příliš dlouho, zvláště pokud je nervózní. Pravidelný oční kontakt ale váš vztah posílí a zvíře uklidní.

Zdroj: thesprucepets.com, hillspet.cz, howimetmydog.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47