Moučník bez tuku a přece není suchý! S mákem, s kokosem nebo s ořechy.

 Ostatní 
31. ledna 2015 03:57 / redakce
  0
📷
1 fotografie v galerii
Makovec získá chuť i vzhled pěkného dortíku, když ho přelijete čokoládovou polevou.  fast-ed.com.au
Každá hospodyně uvítá recept, se kterým není moc práce. Upečte rodině nebo přátelům výborný piškot, který je se vším všudy hotový za tři čtvrtě hodiny. Žádné tření ani rozpouštění másla, stačí jen vše zamíchat a dát péct.

Každá hospodyně uvítá recept, se kterým není moc práce. Upečte rodině nebo přátelům výborný piškot, který je se vším všudy hotový za tři čtvrtě hodiny. Žádné tření ani rozpouštění másla, stačí jen vše zamíchat a dát péct. Tuk v tomto piškotu nahradí tuky obsažené v máku, kokosu nebo vlašských ořechách. Mák se dá dnes koupit už mletý, takže nepotřebujete speciální mlýnek. Kokos koupíte strouhaný. Jen pro tu variantu s ořechy musíte sáhnout po mlýnku na strouhanku a ořechy pomlít.

Jak na to?
Do mísy nasypte hrnek máku (kokosu, ořechů), hrnek polohrubé mouky, hrnek krystalového cukru, lžíci prášku do pečiva. Přidejte 1 vejce a zalijte hrnkem mléka. Vše dobře míchejte vařečkou, až budou vyskakovat na těstě bublinky. Vymažte a moukou vysypte pekáč, dortovou formu nebo formu na srnčí hřbet, nalijte těsto a šup s ním do trouby předehřáté na asi 120 - 130 °C. Pečte asi 30 minut. Jestli je moučník propečený, zjistíte pomocí špejle - píchnete s ní hluboko piškotu, když ji vytánete a nic na ní není nalepené, je upečeno.

Samotný piškot je poměrně suchý. Můžete ho ale snadno oživit nejrůznějšími způsoby. Rozkrojíte ho podélně na polovinu a namažete. K máku a ořechům se výborně hodí rybízová nebo meruňková zavařenina, ke kokosu zase třeba pudinkový vanilkový krém. Můžete také navrch přidat pár jahod nebo meruněk a trochu šlehačky.

Piškot lze použít i jako korpus luxusního dortu. Prostě ho upečete v dortové formě a opatrně rozřízenete na tři placky. Jednu namažete pikantní zavařeninou, druhou krémem. Pěkně placky slepíte a navrch vše pomažete krémem nebo přelijete polevou. Na ořechy a mák se hodí poleva z tmavé čokolády, na kokos, ale i na mák může být také třeba jemná citrónová. Zbytek krému pak dáte do zdobicího sáčku a navrch dortu naděláte dokola krásné krémové pusinky a mezi ně umístíte jahody. Doprostřed svíčky a můžete slavit!
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky