خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn

Znáte sýrovou etiketu? Poradí vám, jak sýry krájet, uskladňovat ale také kombinovat

Abyste si chuť sýrů maximálně vychutnali, neobejdete se bez znalosti základních pravidel.
📷
Dalších 5 fotografií v galerii
 Ostatní 
19. října 2017 10:00 / Shutterstock
  0   0
Milujete sýry, nebo chcete při jejich servírování zazářit před návštěvou? Poradíme vám, jak si poradit s krájením jednotlivých tvarů, jaké nože používat a jak sýry správně servírovat.

Správným krájením k dokonalé chuti

Každý sýr má speciální postup, jak by se měl rozkrájet. Není to nic složitého, ale ani tak to mnoho lidí neví. A už vůbec neví, že se nejedná jen o to, jak sýr vypadá na talíři. Jde totiž o mnohem víc. Díky správnému krájení sýra totiž můžete v každém kousku nalézt chuť celého sýra a všech jeho částí.

Jak krájet sýry

Žádný sýr nechutná na všech místech stejně. Jinak chutná uprostřed, kde je nejjemnější a také nejchutnější a jinak u kůrky. Proto vždy krájejte sýr tak, aby každý kousek obsahoval všechny části sýra. Jak na to? Podívejte se do naší fotolagerie.

Čím krájet který sýr

Každý sýr je jinak tvrdý, a proto, pokud patříte mezi milovníky sýrů, měli byste si pořídit na různé sýry různé nástroje. Na parmezán se používá malý špičatý nožík nebo lopatka s hrotem, která ze sýra vytvoří hoblinky. Na tvrdé sýry se používají sekáčky, které bez problému oddělí větší kousek z bochníku. Měkké sýry a plísňové sýry nejlépe nakrájíte strunovým kráječem. Obecně také platí pravidlo, že sýr se krájí ihned po vyndání z lednice a čepel nože se namáčí do teplé vody, aby se na sýr nenalepila.

Pokojová teplota sýrům svědčí

Sýry se sice krájí ihned po vyndání z lednice nebo chladného sklepa, ovšem rozhodně se v tomto stavu nekonzumují. Nic se vám sice nestane, když tak učiníte, ovšem požitek z degustace úplně zabijete. Nejlepší je nechat sýry minimálně 20 minut před podáváním v pokojové teplotě. Jedině tak vynikne jejich chuť a vůně.

Správné pořadí je důležité

Jakmile jednou objevíte správné pořadí servírování sýrů, už ho nikdy nebudete chtít změnit. Abyste totiž výraznými chutěmi nepřebili ty jemnější, bude lepší začít lehkými a krémovými sýry. Následovat mohou plísňové sýry typu hermelín, camembert nebo brie. Dále podávejte zralé sýry jako gruyere a na závěr zvolte nejvíce aromatické sýry s modrou plísní.

Kateřina Kofroňová | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Modrá laguna na Islandu. Přírodní zázrak nebo jen chytrá past na turisty?

Věda & Vesmír

Úžasný jev na noční obloze. Jak vzniká a kdy ho můžeme pozorovat?

Bydlení

Jak v noci neupadnout na schodech? Chce to nepodcenit malou drobnost