Šicí stroj už dosluhuje? Poradíme, jak správně vybrat nový

 Ostatní 
24. října 2017 20:24 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Stroj může vyjít i na několik tisíc korun. Internet
Zkracujete kalhoty, ale šicí stroj už mele z posledního? Pořiďte si nový. Šicí stroj může být velká investice a pomocník do konce života, proto vybírejte pozorně.

Před pořízením nového stroje se nejprve zamyslete, jak často budete šít. Pokud občas zkrátíte záclony nebo svým ratolestem zašijete nějakou tu díru na oblečení, nemá smysl do šicího stroje moc investovat. Při výběru preferujte jednoduchost ovládání stroje a volby stehů, například rovný steh, klikatý, steh pro šití knoflíkové dírky a případně ještě i nějaký pružný steh. Před nákupem si stroj zkuste potěžkat, neměl by být totiž moc těžký. Nezapomeňte ani na volné rameno pro šití návleků a nohavic.

Pokud je však šití vaše hobby a u stroje sedíte několikrát do týdne, tak se vyplatí trochu investovat. Stroj by měl umět alespoň 15 stehů, rovné šití, také cik-cak steh a overlockový steh. Nesmí chybět funkce jako automatická knoflíková dírka nebo automatický navlékač nití. Preferujte také zvětšenou pracovní plochu zajišťující velký prostor i při šití objemných látek.

Do poslední skupiny se řadí profesionální šičky, které hledají šicí stroj s velkým prostorem pod ramenem, rozsáhlým příslušenstvím a funkcemi, jako jsou automatický odstřih nitě, zabudované horní podávání, šití abecedy nebo několik typů konfekčních knoflíkových dírek.

Na výběr máte z mechanických nebo elektronických strojů. Po mechanických strojích sáhnout ti, kteří ho doma již mají a chtějí zůstat u podobného ovládání nebo těm, kdo vybírají v nižší cenové kategorii. Jinak výběr jasně vyhrávají elektronické šicí stroje, které mají možnost automatického zapošití, pozicování jehly a další vychytávky. O domácím šití jsme psali zde. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47