Jak vybrat ten správný kafemlejnek
Ostatní
30. května 2016 22:43
/
redakce
📷
1 fotografie v galerii
Ruční mlýnek na kávu. / Internet
Ruční nebo elektrický, integrovaný do kávovaru i jako nástavec kuchyňského mixéru nebo robota, takovou podobu může mít dnešní kávomlýnek. Který je ale ten pravý pro konkrétní domácnost? Záleží na tom, co od něj očekáváte a kolik jste ochotni do jeho pořízení investovat.
Podle čeho zvolit mlýnek na kávu?
Mlýnků na kávu se vyrábí celá řada různých druhů. Jak poznat ten pravý? Je několik kritérií, podle kterých se při výběru řídit. V prvé řadě jde o způsob, jakým mlýnek mele. Nejčastěji jsou mlýnky s mlecími kameny, keramickými nebo ocelovými noži. V druhé řadě jde o pohon kávomlýnku, který bývá ruční nebo elektrický. V poslední řadě jde o značku, kterých je spousta. Vždy si tedy řekněte, k jakým příležitostem chcete kávomlýnek používat a teprve pak vybírejte.
Ruční nebo elektrický mlýnek?
Nad pohonem přemýšlejte podle množství kávy, kterou nejčastěji připravujete. Jakmile denně melete velké množství kávy, ruční mlýnek by pro vás byl peklem. Raději zvolte elektrický, který udělá vše za vás. Dejte si ale velký pozor na kvalitu, protože ty horší mají tendenci přepalovat kávu a kazit tak její chuť.
Pokud kávu melete jen pro sebe, určitě kupte ruční mlýnek. Stojí daleko méně peněz a mletí je daleko kvalitnější. Kávu nikdy nespálíte a můžete si také snadno nastavit hrubost mletí, která je pro dobrý šálek zásadní. Další výhodou je vůně, která se při mletí line po celé místnosti.
Když vybíráte mezi ručními mlýnky, můžete mít krásné dřevěné stylové skvosty nebo umělohmotné pogumované mašinky. Ty mají ale výhodu, že pomletou kávu rovnou uchovávají v neprodyšném prostředí a nemusíte ji spotřebovat hned. Její životnost ale stejně nepřesahuje více jak desítky minut.
Mlecí kameny či keramické nebo ocelové nože?
Volba mlecího mechanismu mlýnku je to nejdůležitější, na co se zaměřit. U elektrických mlýnků se často setkáme s noži. Velký rozdíl je ale mezi keramickými, které se zdaleka nezahřívají tolik jako ocelové. Jak už jsme psali výše, kávu nikdy nesmíte spálit. Pro rovnoměrné namletí je ale nejlepší koupit elektrický mlýnek s mlecími kameny.
Pokud máte ruční mlýnek, máte vyhráno, vždy mají mlecí kameny a snadno si nastavíte i hrubost. Nikdy kávu nespálí a zaručují pravidelnou velikost všech kousků kávy. Nože většinou kávová zrna rozsekají na nepravidelné kusy, které potom ve vodě extrahují jinou rychlostí a nedostanou do šálku plný potenciál dané kávy.
Podle čeho zvolit mlýnek na kávu?
Mlýnků na kávu se vyrábí celá řada různých druhů. Jak poznat ten pravý? Je několik kritérií, podle kterých se při výběru řídit. V prvé řadě jde o způsob, jakým mlýnek mele. Nejčastěji jsou mlýnky s mlecími kameny, keramickými nebo ocelovými noži. V druhé řadě jde o pohon kávomlýnku, který bývá ruční nebo elektrický. V poslední řadě jde o značku, kterých je spousta. Vždy si tedy řekněte, k jakým příležitostem chcete kávomlýnek používat a teprve pak vybírejte.
Ruční nebo elektrický mlýnek?
Nad pohonem přemýšlejte podle množství kávy, kterou nejčastěji připravujete. Jakmile denně melete velké množství kávy, ruční mlýnek by pro vás byl peklem. Raději zvolte elektrický, který udělá vše za vás. Dejte si ale velký pozor na kvalitu, protože ty horší mají tendenci přepalovat kávu a kazit tak její chuť.
Pokud kávu melete jen pro sebe, určitě kupte ruční mlýnek. Stojí daleko méně peněz a mletí je daleko kvalitnější. Kávu nikdy nespálíte a můžete si také snadno nastavit hrubost mletí, která je pro dobrý šálek zásadní. Další výhodou je vůně, která se při mletí line po celé místnosti.
Když vybíráte mezi ručními mlýnky, můžete mít krásné dřevěné stylové skvosty nebo umělohmotné pogumované mašinky. Ty mají ale výhodu, že pomletou kávu rovnou uchovávají v neprodyšném prostředí a nemusíte ji spotřebovat hned. Její životnost ale stejně nepřesahuje více jak desítky minut.
Mlecí kameny či keramické nebo ocelové nože?
Volba mlecího mechanismu mlýnku je to nejdůležitější, na co se zaměřit. U elektrických mlýnků se často setkáme s noži. Velký rozdíl je ale mezi keramickými, které se zdaleka nezahřívají tolik jako ocelové. Jak už jsme psali výše, kávu nikdy nesmíte spálit. Pro rovnoměrné namletí je ale nejlepší koupit elektrický mlýnek s mlecími kameny.
Pokud máte ruční mlýnek, máte vyhráno, vždy mají mlecí kameny a snadno si nastavíte i hrubost. Nikdy kávu nespálí a zaručují pravidelnou velikost všech kousků kávy. Nože většinou kávová zrna rozsekají na nepravidelné kusy, které potom ve vodě extrahují jinou rychlostí a nedostanou do šálku plný potenciál dané kávy.
Kam dál?