Posloucháte rádi muziku? Vyberte si správná sluchátka

 Ostatní 
23. listopadu 2017 11:58 / Marie Popelková
  1
📷
7 fotografií v galerii
Sluchátka vybírejte podle toho, při jaké příležitosti budete muziku poslouchat Pixabay
Rádi posloucháte muziku, ale nechcete nikoho v okolí rušit? Pak je třeba pořídit si sluchátka do uší. Existuje obrovské množství typů. Je nutné vybrat takové, které poskytnou co nejkvalitnější reprodukci zvuku, ale zároveň musejí splňovat i další parametry.

Někdo rád poslouchá muziku při sportu, další doma, jiný zase během cestování a najdou se i lidé, kteří poslouchají hudbu nebo audioknihu třeba v posteli před usnutím. Na každou z těchto činností je ale třeba zvolit trochu jinou konstrukci sluchátek.

Mezi základní typy sluchátek patří peckové, špuntové, circumaurální a supraaurální. Existují ale i sluchátka, u kterých výrobci tyto konstrukce různě kombinují. Na některých peckách proto můžete najít i sponu, kterou se upevní k boltci, jindy se můžete setkat s in-ear sluchátky s hlavovým mostem vedeným přes týl hlavy. Zajímavou alternativou jsou i supraaurální sluchátka bez hlavového mostu, která se klipsem zachytí za ucho.

Sluchátka na sport

Vybrat ideální sluchátka na sport je zřejmě vůbec nejtěžší. Už jen proto, že aktivní pohyb kvalitě reprodukce moc nesvědčí. Cyklisté si často stěžují na hučení proudícího vzduchu, pro skejťáky je důležité, aby ani při otočkách neodlétla sluchátka z hlavy. Stabilita sluchátek je však oříšek i u dalších sportů.

Pokud si ale sport nedokážete bez poslechu muziky představit, měli byste si hlavně ujasnit, na jakém místě budete přehrávač nosit. Od toho se totiž odvíjí délka kabelu. K pouzdru na rukáv stačí i méně než standardních 120 cm.

Na sport se ve většině případů hodí špuntová nebo pecková sluchátka. Poměrně dobře tlumí okolní hluk, je tedy třeba s tím počítat, abyste měli povědomí o svém okolí. Bezpečnost by měla mít vždy přednost. Zkontrolujte si proto, jestli vám sluchátka opravdu pevně drží v uších.

V dnešní době nepřijdou zkrátka ani plavci, i ti totiž mohou ve vodě poslouchat hudbu. Umožní jim to vodotěsná sluchátka. V tomto případě si ale opravdu pozorně vyzkoušejte, jak moc tento typ sluchátek odolá odporu vody.

Sluchátka na doma

Pokud sluchátka využijete hlavně doma, je nejlepší zvolit uzavřené modely. Jsou vhodné k dlouhodobému poslechu a navíc nebudete rušit ostatní členy rodiny. Napojit je můžete i k televizi nebo počítači.

U domácích sluchátek byste měli klást důraz na pohodlí. Velké zastoupení v této kategorii mají circumaurální sluchátka, která nesvírají přímo uši, ale hlavu kolem nich. Proto nebudou nepříjemná ani při celovečerním filmu - pokud ovšem vsadíte na správný materiál. Odborníci doporučují umělou kůži, velur či textil. Hlavní je, aby byl odolný, sál pot a tlumil zvuk. Výhodou domácích sluchátek je obvykle vysoká kvalita zvuku. Ale pozor, nenechte se nachytat na často vyzdvihované „silné basy“. Hudba totiž vyžaduje všechny polohy tónu.

Z těchto modelů můžete vybírat i sluchátka pro hráče. V takovém případě však preferujte typy s integrovaným mikrofonem pro hlasovou komunikaci se spoluhráči.

Sluchátka na cesty

Na běžné cestování jsou vhodnější modely subtilnější - třeba špunty. Hodí se při dlouhých cestách autobusem, cestou do práce i na občasný poslech mezi tím. Určitě by vás napadlo, že by taková sluchátka měla dobře tlumit ruchy z okolí. Zároveň však od nich budete vyžadovat odolnost a skladnost.

Někdo toto dilema řeší skládacími supraaurálními sluchátky, někdo sáhne po špuntech. V obou případech byste měli věnovat pozornost koncovce. Právě u sluchátek na cesty platí dvojnásob, že by měl 3,5mm jack mít koncovku ve tvaru písmene L, která zabrání zlomení kabelu. Ze stejné logiky si prověřte i odolnost samotného zapojení kabelu do špuntů.

Sluchátka na dobrou noc

Někdo si sluchátka bere i večer do postele, například k poslechu audioknihy. V tomto případě se na prvním místě zaměřte na pohodlí. I když si na přehrávači nastavíte automatické vypnutí po hodině poslechu, nikdo vám nezaručí, že neusnete dříve.

Pokud hledáte levnou variantu, osvědčily se klasické pecky, které po chvíli převalování ve spánku z ucha jednoduše vypadnou. Pokud si naopak potrpíte na moderní technologie, můžete zkusit oddělená Bluetooth sluchátka u kterých nebude vadit, když se rozutečou po posteli.

Témata: sluchátka, audio, hudba
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod