Čím v lese přikrmovat divou zvěř, aby se dobrý úmysl nezměnil v katastrofu

 Ostatní 
18. prosince 2019 13:11 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Lesní zvěř se nemá krmit, ale jen přikrmovat Depositphotos
Patříte mezi ty, kteří rádi chodí do lesa i v zimě a čas od času s sebou vezmete něco na zub i lesním zvířátkům, aby v zimě nestrádala? Tak si velmi dobře rozmyslete, co jim podstrojíte. Některými potravinami je totiž můžete i zabít.

Je třeba si uvědomit, že lesní zvířata nejsou popelnice a že ne vše jejich žaludkům vyhovuje. Jsou dokonce potraviny, které pro ně mohou znamenat i smrt. Co tedy do krmelců raději nenosit?

Pečivo je největší nepřítel vysoké zvěře

Pro srnce, jeleny, daňky a další obyvatele lesů či obor je pečivo nebezpečným lákadlem. Obsahuje lepek, který přežvýkavci neumějí strávit. To si však mlsné zvíře neuvědomuje, přitom po pozření pečiva může i umřít v krutých bolestech.

Problém pečiva spočívá podle odborníků v jeho množství. Je v něm totiž mnoho sacharidů a ty pak ve větším množství mohou nadělat hlavně u přežvýkavců velkou paseku. Cukry začnou zvířeti v žaludku kvasit, což vede ke vzniku velmi kyselého prostředí, které zabije bakterie potřebné k metabolizování krmení, a přemnoží se ty, které škodí. Zvíře tak uhyne na překyselení.

Do krmelců nepatří ani žádné druhy sladkého pečiva, jako je třeba vánočka, cukroví nebo perníčky.

Ovoce a zelenina ano, ale s mírou

Vysoká zvěř si na kousku jablíčka nebo mrkvi pochutná, ale zelenina a ovoce nesmí tvořit hlavní objem jejich stravy. Servírované kousky také musejí být nezávadné a bez plísně. Nevhodné je i přemrzlé ovoce.

Velmi vhodná jsou jablka a hrušky, ale nemusíte se bát ani švestek, meruněk a špendlíků. Ze zeleniny je nejlepší mrkev, bramor a řepa, nicméně zvěř ráda bere veškerou zeleninu, dokonce i cibuli. Velice vhodné jsou také jeřabiny, které je nejlepší předkládat až v předjaří, neboť zvěři usnadňují přechod na zelenou potravu.

Myslivci každoročně návštěvníkům lesa vysvětlují, že lesní zvěř se v zimě nekrmí, ale jen přikrmuje. Nic se proto nemá přehánět a pokud uvidíte, že někdo před vámi už zvěři přilepšil, raději si najděte jiný krmelec nebo se na místo stavte později.

Pozor na obiloviny

Myslivci lesní zvěři dávají do krmelců také oves, který čas od času přilepší ještě ječmenem. Ostatní druhy obilí způsobují zvěři nadýmání a jsou naprosto nevhodné, což bohužel málo lidí ví. Obiloviny tak raději zvěři nedávejte. Když si nejste jisti, je lepší vaše zásoby pro lesní zvěř předat myslivcům, ti už budou vědět, jak s nimi naložit tak, aby zvířatům neublížili.

I kaštany mohou ublížit

Pokud se ve vaší oblasti vyskytuje zvěř dančí, nesmí se předkládat naráz ani větší množství kaštanů. Obsahují totiž velké množství saponinových látek, které působí na trávení zvěře negativně, při nadměrném množství dokonce i toxicky. Daňci jsou velice hltaví a umí spořádat opravdu velké množství potravy, což může v případě kaštanů vést až k jejich úhynu.

Pokud tedy přinášíte zvířatům v lese kaštany, neměla by jedna denní dávka překročit váhu pět kilogramů. Ostatní jadrná krmiva lze předkládat v libovolném množství. Ale pamatujte na to, že vlivem počasí mohou ztratit na kvalitě.

Co do krmelců patří

Ze všeho nejvíce si jeleni, srnci a další krasavci s parožím pochutnají na seně. To můžete vylepšit ještě nasušenou vojtěškou, jetelem, bylinkami nebo maliním. Ne každý, kdo chce zvířátkům přilepšit, má ale k dispozici seno. V takovém případě ke krmelci doneste:

  • žaludy
  • bukvice
  • kukuřici
  • trochu hrachu

Vždy ale ctěte jedno pravidlo: Pokud je krmelec plný, nepřidávejte další potravu. Nevhodným krmivem můžete ublížit i ptáčkům, jak jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47