Vyrobte originální mýdlový dárek. Jednoduchý a krásný!

 Ostatní 
30. listopadu 2017 07:59 / Bronislava Silná
  0
📷
2 fotografie v galerii
Glycerinové mýdlo působí krásně a určitě potěší Shutterstock
Vánoce se blíží a s nimi shánění něčeho zajímavého, co byste mohli dát svým přátelům a překvapit je. Máme zajímavou inspiraci v podobě ručně zhotovených glycerinových mýdel.

Domácí výroba glycerinového mýdla je relativně jednoduchá. Koupíte si všechny potřebné suroviny a navíc máte možnost vyladit mýdlo podle potřeb jednotlivých lidí. Pokud zvolíte mýdlo průhledné, můžete dokonce do mýdla zalít nějaký předmět, který se bude obdarovanému obzvlášť líbit. Také můžete použít různé bylinky, vonné oleje a obarvit mýdlo tak, aby se příjemci opravdu líbilo. Není nejmenší problém do této aktivity zapojit i malé děti. Každopádně vlastnoručně vyrobené mýdlo bude pěkným dárkem pro vaše nejbližší.

Co budeme potřebovat

  • Ve vhodné prodejně nebo na internetu si zakupte glycerinové mýdlo.
  • Dále se budou hodit silikonové formičky. Pokud je nemáte, můžete použít různé plastové dózičky. Od některých lahůdkářských výrobků vypadají docela zajímavě. Dá se použít i spodní část čtvercového obalu od mléka či džusu.
  • Budete potřebovat hrnec na rozpouštění mýdla a větší hrnec, který bude sloužit jako nádoba na vodní lázeň.
  • Hodí se teploměr pro zajištění správné teploty při rozpouštění.
  • Podle svých potřeb a záměrů pak můžete přikoupit i barviva pro kosmetiku, různé vůně a dekorační prvky.
  • Hodně také záleží na vhodném zabalení hotového mýdla. Celofán je krásně průhledný, ale nepropouští vůni. Zajímavou volbou proto může být materiál podobný tomu, ze kterého se zhotovují sáčky na jemné prádlo. V některých galanteriích se dá zakoupit. Případně volte jinou síťovinu.

Postup

Připravíme si formičky a začneme ohřívat vodní lázeň. Vložíme do ní menší nádobu s kousky mýdla. Až dosáhne asi 80 stupňů nebo se objeví bublinky, ale hmota se ještě nevaří, bude na čase přidat barvivo a vůni, případně bylinky a další náplň. Vodní lázeň brání prudkým změnám teploty, takže můžete vypnout sporák a začít mýdlo nalévat do formiček.

Pokud chcete do mýdla zalít nějaké předměty, které jsou lehké, stane se, že budou vyplavávat na hladinu. Ty těžší se naopak budou nořit vždy na dno. Tomu lze zamezit tak, že nalijete menší vrstvu, kterou necháte částečně zatuhnout, vložíte předmět, který mírně vtlačíte do hmoty a formu dolijete rozpuštěným mýdlem.

Následně nechte mýdlo ztuhnout. Doba záleží na velikosti a druhu použitého materiálu. Může být kolem hodiny, ale někdy je třeba jen třicet minut nebo ještě méně. Chladnutí musí probíhat při pokojové teplotě, jinak bychom mýdlo mohli znehodnotit. Je dobré nechat mýdlo nějakou dobu odležet.

Tipy na náplň do mýdla

Představte si, že do průhledného mýdla můžete klidně zalít nějaký šperk, který chcete druhému věnovat. Dovnitř můžete umístit i dřevěnou destičku s vypáleným vyznáním či nějaký předmět, který toho druhého zaujme. Mnozí jistě zvolí i možnost zalít do mýdla některé žertovné předměty, které obdarovaného pobaví. Fantazii se meze nekladou.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47