Perníčky jsou tradicí českých Vánoc. Tyto ještě stihnete!

 Ostatní 
10. prosince 2017 10:00 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Výrazná chuť několika druhů koření - to jsou perníčky Shutterstock
Každý máme oblíbené jiné druhy vánočního cukroví a s prvním adventem začíná přímo maraton v jejich pečení. Jaké cukroví patří mezi nejvíce typické, které si připravovaly i naše babičky? Rozhodně zdobené perníčky!

Někdo peče jen pár oblíbených, jiný jich stihne vystřihnout i dvacet druhů. Výběr mezi recepty je v dnešní době, kdy známe i ty zahraniční, velmi široký, ale tento druh patří mezi to nejvíce tradiční vánoční cukroví u nás. Kdy začít s pečením různých druhů cukroví jsme psali zde.

Staročeské medové perníky

Dříve se perníky nevykrajovaly, jak je tomu dnes, ale vtlačovaly se do dřevěných forem. Nepoužíval se kypřící prášek ani soda, jelikož by u vytlačovaných motivů nedokázalo být těsto reliéfní. Mezi kuchařkami se objevují nové a další recepty na perníčky, které zaručeně změknou za tři dny, ale to nikdy nemůže být ono. Tento je však vynikající!

Potřebovat budete

  • 0,5 kg kvalitního medu
  • 0,5 kg prosáté hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 125 g moučkového cukru
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • ¼ lžičky prášku do pečiva
  • 5 hřebíčků
  • 10 kuliček nového koření
  • ½ lžičky skořice
  • 3 celé badyány
  • ½ lžičky fenyklu
  • ½ lžičky anýzu
  • špetka soli
  • špetka zázvoru

Postup přípravy

Důležité je zpracovávat med v teplém stavu. Proto ho před zpracováváním těsta trošku ohřejte, ale nedopusťte, aby prošel varem! Musí být tak teplý, abyste do něj mohli v klidu sáhnout. Budete ho totiž následně zpracovávat s moukou. Neděste se, že je těsto hodně řídké, klidně ho zpracujte raději v robotu. Pak ho ještě nechte uležet v lednici – čím déle, tím lépe. Za jiných okolností ho tam nechte klidně týden, nemá se v něm co zkazit. Letos to však už kvůli následnému měknutí nestíháte.

Až bude těsto uleželé, vyndejte ho z lednice a nechte ho chvíli povolit. Mezi tím si vložte do hmoždíře, mixéru nebo mlýnku zmiňované koření a umelte ho na prášek. Může to trvat nějaký čas, tak se neděste. Je velmi důležité, aby bylo koření opravdu hladce namleté, jinak budete mít v těstě hrudky a nerovnoměrně rozmístěné chutě. Poté přidejte koření a zbývající ingredience do těsta a velmi důkladně zapracujte. Dejte opět alespoň přes noc do lednice.

Pečení je radost

Troubu si předehřejte na 160 °C a vyložte si plechy pečícím papírem. Perníkové těsto nechte v lednici a vždy si odřízněte jen ten kousek, který budete zpracovávat. Na pomoučeném vále jej vyválejte na 4 mm a vykrajujte oblíbené motivy. Jestliže bude těsto příliš lepit, nebojte se při válení přidat mouku. Jakmile bude plech plný, potřete perníčky bílkem a pečte je dozlatova.

Za jak dlouho změknou?

Jelikož nejde o žádný zrychlený, ale opravdu kvalitní recept, změknou vám perníčky zhruba po dvou týdnech. Důležitý je ale také způsob, jakým je skladujete. Už naše babičky byly zvyklé přidat do plechové krabice jablko, aby měly perníčky z čeho nasávat vlhkost.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Dům a zahrada

Jak se důkladně zbavit zápachu močoviny v kočičím záchodě? Výborně zabírají ocet a soda