Krmíte v zimě divoké kachny a labutě? Dejte pozor, abyste jim neublížili!

 Ostatní 
04. prosince 2017 15:11 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Krmení vodních ptáků patří k oblíbené zimní zábavě mnoha lidí Shutterstock
Zima a tuhé mrazy jsou krušným obdobím i pro divoké ptáky. Většina vodních ploch zamrzá a volná vodní hladina zůstává pouze na některých místech pod jezy a v centrech větších měst. Právě tam se soustřeďují u nás zimující labutě, kachny, lysky i rackové.

Přežít jim pomáhá potrava od lidí. Co ptákům dávat, aby jim nezpůsobila problémy? Podle odborníků jsou nejvhodnější potravou pro vodní ptáky menší kousky nakrájeného nebo rozlámaného vysušeného bílého pečiva a chleba.

V žádném případě na nich nesmí být plíseň nebo mnoho soli, ptáci by se totiž mohli přiotrávit a uhynout. Pečivo by nemělo být ani příliš tvrdé, aby si ptáci neporanili jícen. Vhodnou potravou pro vodní ptáky je i pšenice, oves nebo kukuřice, případně také nesolené vařené těstoviny.

Bílé pečivo podle některých odborníků ptákům škodí

Objevují se ale také názory, které krmení vodních ptáků pečivem zapovídají. Podle nich nesnězené pečivo působí kvetení řas, množení bakterií a láká potkany a další zvířata. Kromě vlivu na kvalitu vody také krmiči nevědomky ničí zdraví ptáků, uvádí někteří ekologové.

Podle nich navíc hlavně bílé pečivo nemá žádnou výživovou hodnotu. Ptákům prý chutná, takže se jím mohou přejíst na úkor krmiva, které je pro ně vhodnější. A pak si vyberte.

Největšími vodními ptáky, kteří přezimují v České republice, jsou labutě velké. Ojediněle můžete zahlédnout také labuť zpěvnou. Právě labutě také často vycházejí i na břeh, do bezprostřední blízkosti lidí s krmením. Dělají to také kachny divoké, které potkáte v zimě u vodních toků nejčastěji. Mezi nimi bývají i různobarevní strakatí jedinci, často jde o křížence s kachnami domácími, které majiteli uletěly.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47