Poškozený spacák nebo karimatku nemusíte vyhazovat, opravte si je

 Ostatní 
24. ledna 2018 14:30 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Drobné poškození vaše outdoorové vybavení nefunkčním neudělá Shutterstock
Vybavení na ven velmi snadno v přírodě poškodíte - stačí se chytit o větvičku nebo ostřejší kámen. Vyhazovat je ale hned nemusíte, díky jednoduché opravě vám ještě dlouho budou sloužit.

Miniaturní trhliny a praskliny nebývají velkým problémem, ale vytváří slabé místo, které může přerůst ve významnou potíž. Je vhodné zasáhnout hned na začátku a takové ranky okamžitě ošetřovat.

Díra ve spacáku

Pokud se vám ve spacáku udělala trhlina, je vhodné ji zalepit. Očistěte místo v okolí díry, vemte záplatu a přilepte. Pokud chcete mít jistotu, že se záplata nezačne odlupovat, tak její okraje můžete vyladit lepidlem na švy.

Díra v karimatce

Pokud máte nafukovací karimatku, určitě na podobnou věc nechcete narazit uprostřed týdne ve vysokách horách. Místo očistěte trochou alkoholu a smíchejte si lepidlo na švy s trochou vody. Vzniklou pastu namažte na díru, přelepte záplatou a směrem od středu vymačkejte vzduch. Zalepenou díru poté zatižte a nechte schnout maximální možnou dobu. Okraje záplaty poté také můžete přelepit.

Oprava švu

Pokud se zdá, že vaše švy trochu protékají, případně pokud nemáte švy podlepené a chcete, aby byly voděodolné, můžete je snadno a levně vylepšit. Stačí si vybrat správné lepidlo na švy a pěkně si je podlepit sám. Na trhu jsou lepidla, která se hodí na většinu bund a hrubších látek, jiná jsou zase vhodná na kluzké tkaniny použité na stanech. Pro aplikaci používejte štětec, jinak švy neutěsníte nikdy dokonale.

Oprava síťky ve stanu

Je pravda, že síťka se snadno protrhne a může být vhodné ji opravit – kvůli hmyzu například. Určitě to zvládnete sami a během pár minut budete zase mít stan bez přítomnosti komárů. Látkové záplaty o stejné velikosti a tvaru prostě jednoduše přilepte přes trhlinu z obou stran a jejich okraje přetřete lepidlem na švy.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak upevnit partnerský vztah? Malá gesta a projevy lásky v každodenním životě mají obrovský vliv

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty