Zajímavé tipy na jednoduché opravy staršího nábytku

 Ostatní 
20. ledna 2018 14:20 / Bronislava Silná
  0
📷
2 fotografie v galerii
I starý nábytek lze opravit tak, aby dobře sloužil Pixabay
Často se stane, že máme doma starší nábytek, který vykazuje nějaké vady. Ne vždy je ale nutné kupovat věci nové. Máme zajímavé tipy na opravy.

Mezi nejčastěji opravované kusy nábytku patří jednoznačně nábytek dřevěný. Je to proto, že je největší škoda ho vyhodit, ale také proto, že se poměrně snadno opravuje. Opravné zásahy pomohou obvykle i nábytku z lamina či nábytku kovovému. 

Uvolněné spoje

Typickou vadou jsou uvolněné spoje. Dřevěný nábytek je obvykle spojen pomocí kolíčků a dotažen pomocí speciálních šroubů. Někdy stačí prostá kontrola a dotažení. Jindy je vhodné do prostor s uvolněnými kolíčky kápnout trochu disperzního lepidla na dřevo. Pokud je důvodem uvolněného spoje příliš velká vůle ve dřevě, není problém otvor zatěsnit pomocí kousku špejle nebo dřevěné zápalky. U větších otvorů může být řešením vyvrtat otvor na jiném místě, případně původní otvor zatmelit a převrtat na správný rozměr.

Vrzání

Vrzání nábytku ze dřeva je způsobené třením jednotlivých dřevěných částí o sebe. Tomu lze zabránit například zpevněním uvolněných spojů, jak bylo popsáno výše. Jindy je ale možné vrzání zabránit vložením vhodného materiálu mezi dřevěné prvky. Někdy pomůže vlepit na místo kousek pevné látky, nebo vložit kousek odolné pryže. Lze použít také kobercovou pásku či další lepicí pásky. Jindy je zapotřebí namazat spoje vhodným prostředkem, který vrzání eliminuje. Osvědčuje se obyčejné mýdlo. Sice je zapotřebí čas od času zásah opakovat, ale funguje docela spolehlivě. Vrzání může vznikat i na nohách nábytku při kontaktu s podlahou. V takovém případě podlepte nohy filcovými podložkami, které zakoupíte v obchodě s nábytkem.

Poškozený povrch

Drobná poškození na přírodním dřevě lze odstranit přebroušením povrchu. Záleží samozřejmě na okolnostech. Nejjednodušší je situace, pokud je předmět napuštěn voskem. Místo prostě zbrousíme a opět natřeme. Zásah provádíme jen na malém prostoru. Jestliže máme ale povrch barvený a lakovaný nitrolakem, patrně se nevyhneme renovačnímu zásahu, který bude znamenat celkové přelakování předmětu. Výhodou je, že nábytek pak může vypadat jako nový.

Také novým nátěrem získá nábytek lepší šmrnc. Vůbec nejnáročnější, ale zároveň nejžádanější, je přetírání starého tmavého nábytku na bílý. Pokud se rozhodnete pro bílou barvu, je však nutné dodržet správný postup.

Jestliže je poškození hluboké, je nejvhodnějším způsobem místo zatmelit. Koupíme si tmel, připravíme dřevěné piliny, které vmícháme dle návodu do tmelu a otvor zaplníme. Po zaschnutí přebrousíme do hladka a přelakujeme. Z logiky věci vyplývá, že u nábytku z lamina či u nábytku kovového tento postup nelze aplikovat.

Poškozený povrch lamina

U staršího nábytku z lamina lze někdy věc zachránit a dokonce zásadně vylepšit tak, že povrch pokryjeme tapetou či jiným vhodným materiálem. Podklad je potřeba vyrovnat. Použijeme tmel, ale je nám zcela jedno, jak bude povrch vypadat. Jediné, co potřebujeme, je, aby byl hladký. Pak opatrně lepíme tapetu. Můžeme použít tapetu samolepící, ale i docela obyčejnou s vhodným disperzním lepidlem. Povrch dobře uhladíme, aby neobsahoval žádné vzduchové bubliny. Z jiných povrchů může být zajímavý textil či korek.

Kuchyňské linky

Tapetováním lze zachránit jednoduchá hladká dvířka kuchyňských linek. Nejvíce namáhanou částí je ovšem pracovní plocha. U mnohých kuchyní je však zcela dostatečné, pokud u linky vyměníte právě jen pracovní plochu a zbytek může klidně zůstat. Není žádný problém si nechat uříznout pracovní desku přesně na míru a můžete tak kvalitativně i barevně oživit vaše bydlení za málo peněz.

Dalším problematickým bodem kuchyňských linek bývají úchytky. Není nic jednoduššího, než sehnat jiné se stejnou roztečí připojovacích míst. Pozvednete svou kuchyň na novou úroveň a ušetříte.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47