Na co si dát pozor při nákupu záložních bateriových zdrojů

 Ostatní 
18. ledna 2018 07:51 / Jan Novák
  1
📷
4 fotografie v galerii
Záložní zdroj energie prodlouží životnost vašeho telefonu o řadu hodin Shutterstock
Baterie dnešních chytrých telefonů mnohdy dlouho nevydrží. Kvůli tomu roste popularita záložních bateriových zdrojů - takzvané powerbanky. Pokud se chystáte třeba do hor nebo chcete trávit delší čas mimo civilizaci jinde, je powerbanka ideálním řešením. Na co si dát při nákupu pozor?

Powerbanka vás zachrání v době, kdy potřebujete udržet svůj mobilní telefon při životě bez zásuvky. Mnohá tato zařízení ho dokážou nabít několikrát, prodlouží tak výdrž chytrého telefonu o dlouhé hodiny. Na trhu jsou ale i powerbanky, které obrovskou kapacitu jen slibují.

Nízká cena by vás měla varovat

Pokud narazíte na powerbanku, jejíž prodejce slibuje za cenu kolem 200 či 300 korun úžasnou kapacitu, raději se této "lákavé" nabídce vyhněte. Podobné powerbanky totiž telefon často v praxi nabijí pouze jednou. Kapacita bateriových článků totiž zdaleka neodpovídá údajům uváděným na obalu.

Powerbanka by měla telefon nabít alespoň třikrát. Zařízení, která to zvládnou vícekrát, jsou těžší, což zase může být překážkou při cestování. Kolikrát powerbanka nabije váš telefon, zjistíte lehce. Stačí znát kapacitu baterie telefonu a porovnat si ji s kapacitou powerbanky.

Skutečná kapacita powerbanky je oproti údajům výrobce nižší

Na powerbankách ale bývá zpravidla udávaná celková kapacita bateriových článků, ze kterých se zařízení skládá. Abychom správně vybrali powerbanku, musíme brát v potaz, že bateriové články v ní mají napětí 3,7 voltů. Telefon se však z powerbanky nabíjí při pěti voltech. Pokud k tomu vezmeme do úvahy ještě asi deset až 20 procent velkou ztrátu, skutečná kapacita powerbanky bude často jen asi na 60 procentech toho, co udává výrobce.

Dalším důležitým faktorem, podle něhož se budete rozhodovat, je rychlost nabíjení. Obecně platí, že čím vyšší číslo v ampérech powerbanka udává, tím rychleji by měla váš chytrý telefon nabíjet. Záleží ale i na tom, aby tuto funkci podporoval váš telefon. Můžete mít moderní powerbanku s výstupem dva ampéry, ale s nabíječkou od staršího telefonu, kde byl obvyklý výstup 800 miliampér, bude jeho nabití trvat místo minimálních pěti hodin i více než dvojnásobek této doby.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008