Jaké lyže koupit dětem? Správný výběr ovlivní nejen jejich bezpečnost

 Ostatní 
11. ledna 2018 08:20 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Každé dítě má na lyže jiné požadavky Shutterstock
Špatně vybrané lyže mohou vaše dítě na svahu ohrožovat a také mu kazit techniku ježdění. Proto než bez rozmyslu přijmete lyže po dítěti vaší kamarádky, nebo se rozhodnete využít lyže po starším sourozenci, nejprve se ujistěte, že vašemu dítěti vyhovují.

Lyžování patří mezi oblíbené zimní sporty a navíc se dá provozovat i s velmi malými dětmi. Abyste dítě naučili lyžovat správně a nijak ho na svahu neohrožovali, je nutné vybrat správné lyže. Pokud stále volíte mezi lyžemi a snowboardem, přečtěte si náš článek zde.

Délka lyží

Obecně platí zásada, že by malý lyžař neměl sjíždět kopce na lyžích, které mu nesahají po bradu, nebo jsou naopak delší. Ideální tedy je, když lyže postavíte k dítěti a jejich špičky se brady dotýkají. U rostoucích dětí se samozřejmě povoluje mírná rezerva. Stačí si zapamatovat pravidlo, že lyže by měly být zhruba o 10 až 20 centimetrů kratší než dítě. Nejmenší děti snesou i o 30 centimetrů kratší lyže.

Hmotnost a materiál

Děti se ježdění na lyžích teprve učí a pokud chceme, aby je to bavilo, musíme jim pořídit takové lyže, které jim umožní snadnou ovladatelnost a odpustí jim i začátečnické chyby. Ideální volbou jsou proto lyže s lehkým pěnovým jádrem, které nejen sníží hmotnost lyží na minimum, ale rovněž dítěti umožní snadnou manipulaci.

Pokud je vaše dítě vyšší než 100 cm, nebo má duši závodníka a jezdí už velmi zkušeně, můžete volit i mezi lyžemi s tvrdším jádrem.

Malý rádius

Pro začínající lyžaře je dobré volit lyže s malým rádiusem. Je to číslo, které se udává v metrech a čím je číslo menší, tím jednodušeji se s lyžemi podaří dítěti zatočit. U dětských lyží se toto číslo pohybuje kolem 6 až 10 metrů.

Správně nastavené vázání

Z hlediska bezpečnosti je ale i důležité zvolit správné bezpečnostní vázání a nechat ho profesionálně seřídit. V případě pádu je pak schopno okamžitě a spolehlivě vypnout, uvolnit nohu dítěte a předejít tak zbytečnému zranění. Seřídit vázání byste měli před každým lyžařským výletem.

Zásady pro koupi dětských lyží

  • musí mít správnou délku
  • malý rádius umožní dítěti snadné zatáčení
  • lehká konstrukce s měkkým jádrem odpustí malým lyžařům drobné chyby
  • bezpečnostní vázání musí být profesionálně nastavené
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod