Už nikdy nevyhazujte slupky od brambor do koše. Poslouží vašemu žaludku, zdraví i kráse

 Ostatní 
25. ledna 2018 12:20 / Marie Popelková
  15
📷
4 fotografie v galerii
Slupky z brambor se dají v domácnosti zajímavě využít Shutterstock
Drtivá většina lidí se dopouští jedné velké chyby - když oškrábe brambory k obědu či večeři, slupky pak vyhodí do koše. Přitom slupka je zdravější než celá brambora. Je škoda slupky nevyužít. Připravit z nich můžete jednu delikatesu i zázračný přeliv na šedivé vlasy.

Bramborové slupky jsou doslova nabité vitaminem C i B a také jsou plné vápníku. Jsou výbornou zásobárnou energie, dokáží nám ochránit imunitu a dokonce hrají důležitou roli i v prevenci rakoviny, protože obsahují velké množství kyseliny chlorogenové. Ta umí s nádory a rakovinnými buňkami pořádně zatočit.

Nejlepší je, když se člověk naučí konzumovat brambory i se slupkou. Pokud vám ale tato varianta nevyhovuje, nevadí. Existuje totiž několik způsobů, jak zdravé slupky z brambor využít i jinak. O tom, jak šikovně naložit se zbytky z kuchyně, jsme psali zde.

Luxusní chipsy ze slupek

Brambůrky ze slupek jsou nejlepší ze všech. Jejich příprava je přitom jednoduchá.

Slupky očistěte, dejte na plech vyložený pečícím papírem a promíchejte je s trochou oleje a oblíbeného koření dle vaší chuti. Měly by být v jedné vrstvě, aby se dobře propekly.

V troubě vyhřáté na 200 stupňů Celsia je pečte asi 15 minut. Nejlépe chutnají teplé hned po vytažení z trouby. I po vychladnutí si ale zachovají svoji křupavost. Slupky se dají také usmažit v pánvičce.

Konec šedivých vlasů

Bramborové slupky ocení i všichni ti, kteří mají na hlavě šediny a snaží se je v kadeřnickém salonu za nemalé peníze zakrýt chemickou barvou. Slupky totiž fungují jako výborné přírodní barvivo.

Slupky povařte asi půl hodiny ve vodě a nechte vývar zchládnout. Pak ho sceďte a výluhem si jednoduše opláchněte umyté vlasy. Už po několika málo takových přelivech se dostaví výsledek - šedivé vlasy začnou přirozeně tmavnout.

Blahodárný vliv na kůži

Slupky z brambor najdou ale ve vaší domácnosti i jiné uplatnění. Když se například při vaření popálíte, přiložte si na postižené místo bramborovou slupku. Má totiž antibakteriální účinek a popálenou kůži rychle zahojí.

Pokud vás trápí pigmentové skvrny na pokožce, i v tomto ohledu vám slupky z brambor pomohou. Díky látkám, které obsahují, umí totiž tmavé skvrny zesvětlit. Stačí slupkou tmavé fleky pravidelně potírat.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod