Naporcování kapra není žádná věda
Ostatní
24. prosince 2014 04:30
/
redakce
📷
1 fotografie v galerii
S trochou šikovnosti si doma dokážeme kapra vykuchat, naporcovat i zbavit kostí. / trebonskykapr.cz
Vánoce bez kapra si asi málokdo dokáže představit. Jak ho ale správně vykuchat? Jaké existují způsoby porcování? Máme pro vás několik rad.
Odborníci v prvé řadě doporučují co nejrychleji vystresovaného kapra omráčit a zabít. Odstraněnou hlavu můžeme použít na polévku. Pokud máme rybu se šupinami, začneme s jejich odstraňováním. Když je kapr hladký, můžeme začít porcovat. Pokud nemáme filetovací nůž, vystačíme si i s obyčejným kuchyňským.
Vykuchání kapra
Je vhodné začít od ocasu špičkou nože. Pak zajedeme do břišní dutiny. Musíme dát pozor, aby řez nebyl příliš hluboký a nepoškodili jsme vnitřnosti. Největším nebezpečím je propíchnutí žluči – kapr by tím byl znehodnocený. Úskalím je oblast mezi břišními ploutvemi, nožem musíme manévrovat přesně mezi nimi, jinak narazíme na kost. Opatrně vyjmeme vnitřnosti.
Porcování na podkovy
Jde o jednodušší způsob, takže má mezi lidmi velkou oblibu. Tajemství úspěchu svědčí v tom, že se zcela vyhneme zápolení s tvrdými kostmi u ploutví a na začátku hřbetní ploutve. Ploutvemi se totiž nemusíme vůbec zabývat a řez vedeme tak, abychom se jim vyhnuli. Z odříznuté podkovy pak jde ploutev i kost snadno odstranit.
Odstraněním silné páteřní kosti získáme dvě porce ryby. Tlakem nejprve zjistíme, na které straně je kost pevná a na které pruží. Kost pak odstraníme nejdříve z té pevné strany – jde to totiž lépe. Teprve potom odřežeme kost i z druhého kousku ryby.
Pokud chceme mít kapra bez kostí, můžeme ještě odstranit žebra. To provedeme tak, že nejprve tenkým nožem žebra nařízneme, pak si kapra otočíme i s nožem kůží nahoru a pokračujeme v řezu, přičemž se snažíme co nejvíce tlačit nůž na pevnou podložku. Nůž držíme co nejvíce naplocho.
A na závěr ještě dva mýty o kaprech:
Kaprovi se líbí ve vaně
Chlorovaná voda rozhodně kaprovi neprospívá. Naopak pobyt ve vaně je pro něj spolu s teplotním šokem velmi stresující.
Pouštění kapra na svobodu
Šance na přežití je minimální. Kapry určené na vánoční stůl vyloví rybáři už na podzim a drží je až do Vánoc v sádkách. Pokud kapr není k vánočním účelům předčasně vyloven, přečká chladnější část roku zimním spánkem, při kterém spočívá nehybně u dna. Negativní roli hraje také teplotní šok – pokud z vody ve vaně zamíří kapr do studeného rybníka či řeky, s největší pravděpodobností zahyne.
Odborníci v prvé řadě doporučují co nejrychleji vystresovaného kapra omráčit a zabít. Odstraněnou hlavu můžeme použít na polévku. Pokud máme rybu se šupinami, začneme s jejich odstraňováním. Když je kapr hladký, můžeme začít porcovat. Pokud nemáme filetovací nůž, vystačíme si i s obyčejným kuchyňským.
Vykuchání kapra
Je vhodné začít od ocasu špičkou nože. Pak zajedeme do břišní dutiny. Musíme dát pozor, aby řez nebyl příliš hluboký a nepoškodili jsme vnitřnosti. Největším nebezpečím je propíchnutí žluči – kapr by tím byl znehodnocený. Úskalím je oblast mezi břišními ploutvemi, nožem musíme manévrovat přesně mezi nimi, jinak narazíme na kost. Opatrně vyjmeme vnitřnosti.
Porcování na podkovy
Jde o jednodušší způsob, takže má mezi lidmi velkou oblibu. Tajemství úspěchu svědčí v tom, že se zcela vyhneme zápolení s tvrdými kostmi u ploutví a na začátku hřbetní ploutve. Ploutvemi se totiž nemusíme vůbec zabývat a řez vedeme tak, abychom se jim vyhnuli. Z odříznuté podkovy pak jde ploutev i kost snadno odstranit.
Odstraněním silné páteřní kosti získáme dvě porce ryby. Tlakem nejprve zjistíme, na které straně je kost pevná a na které pruží. Kost pak odstraníme nejdříve z té pevné strany – jde to totiž lépe. Teprve potom odřežeme kost i z druhého kousku ryby.
Pokud chceme mít kapra bez kostí, můžeme ještě odstranit žebra. To provedeme tak, že nejprve tenkým nožem žebra nařízneme, pak si kapra otočíme i s nožem kůží nahoru a pokračujeme v řezu, přičemž se snažíme co nejvíce tlačit nůž na pevnou podložku. Nůž držíme co nejvíce naplocho.
A na závěr ještě dva mýty o kaprech:
Kaprovi se líbí ve vaně
Chlorovaná voda rozhodně kaprovi neprospívá. Naopak pobyt ve vaně je pro něj spolu s teplotním šokem velmi stresující.
Pouštění kapra na svobodu
Šance na přežití je minimální. Kapry určené na vánoční stůl vyloví rybáři už na podzim a drží je až do Vánoc v sádkách. Pokud kapr není k vánočním účelům předčasně vyloven, přečká chladnější část roku zimním spánkem, při kterém spočívá nehybně u dna. Negativní roli hraje také teplotní šok – pokud z vody ve vaně zamíří kapr do studeného rybníka či řeky, s největší pravděpodobností zahyne.
Kam dál?