Nevyhazujte za čistírnu. Praní péřových bund a kabátů zvládnete doma, pokud dodržíte pravidla

 Ostatní 
03. prosince 2020 13:56 / Marie Popelková
  1
📷
5 fotografií v galerii
Péřovou bundu perte samostatně Depositphotos
Péřová bunda či kabát vás perfektně zahřejí a přitom nic neváží. Když při očistě takového oblečení dodržíte několik zásadních pravidel, můžete jej bez obav prát i doma.

Jedna z nejlepších variant, která vás ochrání před chladem a navíc je lehoučká, jsou oděvy z peří. Jenže mnohé od pořízení péřového oblečení odrazuje obava z náročné údržby. Máme pro vás dobrou zprávu, stačí dodržet určitá pravidla a vašemu péřovému oblečení se nic nestane.

Péřovku nic nepřekoná

Velkou výhodou péřového oblečení jsou jeho izolační vlastnosti v poměru k hmotnosti. Oproti jiným materiálům, jako je bavlna či vlna, peří izoluje výrazně efektivněji. To znamená, že aby ostatní materiály izolovaly stejně dobře jako peří, musely by být oděvy z nich vyrobené mnohem těžší než péřové. Peří je prodyšnější než syntetika a pokud se v něm zapotíte, nevlhne zevnitř tak rychle. 

Do čistírny s peřím nemusíte

Stačí, abyste se řídili určitými pravidly a bundy i kabáty s peřím zvládnete vyprat i doma. Musíte si však přečíst, co má oděv, který chcete prát, napsaný na štítku, značky je nutné brát v potaz. V případě lokálního ušpinění uděláte nejlépe, když oblečení vyčistíte v ruce pomocí vlhkého hadříku a mýdlové vody. Jestli váš oděv není v nejlepší kondici a dle štítku má praní v pračce povolené, směle do toho.

Praní peří v pračce

Je důležité použít speciální prací prostředek na péřové oblečení. Koupíte ho běžně v drogerii. Klasické přípravky na praní mají odmašťující účinky a zbavily by peří přirozené mastnoty a tím i izolačních vlastností a pružnosti. Při praní nejprve vyprázdněte všechny kapsy, pozapínejte všechny zipy, suché zipy, druky. Nejlepší teplota na praní péřového oblečení je 30–40 °C.

Vypnout ždímání

Je nutné správně nastavit pračku, ideálně zvolte program přímo určený na peří či jemné prádlo. Vypněte ždímání, případně nastavte co nejnižší otáčky. Vodu z oděvu po vyprání musíte pouze vymačkat, nikdy kroucením. Nejlepší je, když oblečení položíte mezi dva ručníky a tekutinu z oděvů do nich vymačkáte.

Stop topení i slunci

Důležitou fází je proces sušení. Péřové oblečení nesmíte sušit na přímém slunci ani na topení. Peří by se přesušilo a začalo by se lámat. Nejšetrněji oděv vysušíte volně na vzduchu. To však může trvat i několik dní. Oblečení položte na sušák ve vodorovné poloze a několikrát denně ho protřepejte. Pokud se vytvořily chuchvalce, snažte se průběžně hrudky peří oddělovat a rovnoměrně je rozmisťovat v komorách. V chuchvalcích, které by dostatečně neproschly by se mohly tvořit plísně. Dále čtěte: Aby vaše outdoorové oblečení plnilo svůj účel, je třeba o něj správně pečovat.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47