Bramborový salát: S majonézou i bez majonézy

 Ostatní 
16. prosince 2014 06:23 / redakce
  0
📷
1 fotografie v galerii
Variace na bramborový salát si můžete dopřát i mimo vánoční svátky...  / inStory.cz
Každá česká rodina má svůj osvědčený recept na vánoční bramborový salát, takže by se mohlo zdát, že teď zrovna nosíme dříví do lesa. Protože se ale i u nás přechází na lehčí kuchyň, třeba se vzdáte vydatného tradičního salátu s majonézou a zkusíte nějaký lehčí.

Podstatou bramborového salátu jsou – jak jinak – brambory. Pokud ho chcete mít dobrý, ať už zvolíte jakoukoliv jeho variantu, musíte především koupit dobré brambory. Dnes je celkem snadné se v tom vyznat, koupíte zkrátka brambory označené jako salátové. Přesto je dobré si jednu předem uvařit a ochutnat. Není brambora jako brambora, ta salátová by se neměla rozpadat, tedy by ani neměla mít moučnou chuť, po uvaření by měla zůstat pěkně žlutá a když z ní krájíte kostičky, měly by zůstat pěkně hranaté. Co se chuti týká, důležité je, aby brambory neměly pachuť po přílišném naklíčení nebo nasládlost po zmrznutí.

Odlehčit salát můžete dvojím způsobem – buď se vzdáte majonézy nebo se pokusíte pomoci žaludku množství tuku lépe strávit. Trávení tuků podpoří například pálivá paprika nebo indické ostřejší koření, třeba tandoori masala. Nebo prostě najemno nasekáme do salátu feferonku. Tak či tak, chuť bude trošku jiná, než na jakou jsme zvyklí, k rybě se ale pořád bude hodit výborně.

Mimochodem – smažená obalovaná ryba je vlastně mnohem větší zabiják než trocha dobré majonézy z kvalitního oleje v salátu.


Lehký bramborový salát s brokolicí

500 g brambor, 1 středně velká brokolice, červená cibule, několik lžic ořechového nebo dýňového oleje, šťáva ze dvou menších citronů, dvě lžíce třtinového cukru, sůl, pepř
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Brokolici krátce povaříme ve slané vodě, aby zůstala „al dente“ a rozdělíme ji na malé růžičky. Cibuli posekáme najemno. Vše smícháme a promícháme se zálivkou, připravenou z oleje, citronové š´távy, cukru, soli a pepře.

Fofrový bramborový salát pro spěchající

500 g brambor, dvě sladkokyselé okurky (znojemské nebo domácí), 1 vejce, cibule, sůl, pepř, čerstvá pažitka nebo bazalka
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme, pokrájíme na kostičky. Okurky nakrájíme na malé kostičky, cibuli najemno. Vajíčko uvaříme natvrdo a nasekáme na malé kousky. Vše smícháme a zalijeme nálevem z okurek – salát by měl trochu plavat, nemusí být hustý. Dochutíme solí a pepřem a posypeme posekanou pařitkou nebo lístky bazalky.

Bramborový salát s indickým kořením

500 g brambor, menší mrkev, kousek celeru, kousek kořenové petržele, lžíce sterilovaného hrášku, 50 g libové šunky, 2-3 lžíce majonézy, koření tandoori masala, sůl
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Očištěnou kořenovou zeleninu uvaříme ne úplně do měkka, aby po smíchání zůstaly kostičky pevné. Šunku nakrájíme nadrobno. Vše včetně hrášku a majonézy promícháme a pak okořeníme a osolíme podle chuti.

Když se k některému z těchto salátu ještě vzdáte smažené ryby nebo řízku a dáte si rybu upečenou v alobalu s kouskem másla a bylinkami, pak si můžete gratulovat – jednak vám bude chutnat a jednak vám nebude po štědrovečerní večeři těžko.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Dům a zahrada

Jak se důkladně zbavit zápachu močoviny v kočičím záchodě? Výborně zabírají ocet a soda