Smolná mast

Smolná mast je velice efektivní přírodní produkt, který poskytne Vaší pokožce dokonalou péči.
 Ostatní 
12. dubna 2015 20:00 / Wikimedia Commons/Cixia
  0   0
Tradiční mast i krém jsou vyrobeny z přírodních surovin bez přidaných konzervačních látek, barviv a parfemace. Výroba navazuje na originální rodinnou recepturu rodu Voštů, která s výrobou masti v obci Balkova Lhota započala zřejmě již koncem 19. století. Příznivé účinky této masti jsou ověřeny několika generacemi místních lidí z blízkého i vzdálenějšího okolí.

Účinky

Revmatismus

Borová pryskyřice se používá k léčbě revmatismu, protože má protizánětlivé vlastnosti. Pryskyřice odstraňuje zánět kloubů způsobený revmatismem, čímž dochází k obnovení pohybu a ke zmírnění bolesti. Borová pryskyřice byla kdysi dávno používaná jako žvýkačka při revmatismu úst.

Popáleniny a vředy

Tradičně se pryskyřice z borovice využívá při externí léčbě popálenin a vředů. Pryskyřice napomáhá hojení a zabraňuje infekci tím, že posiluje buněčnou imunitu. Mast však nesmí způsobit podráždění nebo alergickou reakci.

Jiné použití borové pryskyřice

Dříve byla pryskyřice používána jako stimulant, diuretikum, projímadlo a jako prostředek k léčbě abscesů. Její využití bylo široké, v každé kultuře si našla jiné. Někde byla používána jako lék proti kašli, někde ji používali k léčbě rakoviny. Jinde naopak byla používána v tekuté formě s vodou k léčbě vředů, neštovic a syfilidy.

Pryskyřice je velmi účinná při bodnutí hmyzem, brání infekci od škrábanců, lze ji využít i jako deodorantu, balzámu na rty a krému na ruce. Zejména balzám na rty a krém na ruce je velmi účinný, při prevenci různých onemocnění a k inhibování bakterií. Využívá se také k léčbě a hojení vymknutého kotníku. A dokonce i k výrobě domácího mýdla.

Recept na smolnou mast

Potřebujete:

pryskyřici, včelí vosk, olivový olej

starou látku, nářadí

kastrol, hrnec a podobně

Postup:

Mízu oddělíte od kůry pomocí šroubováku a vložíme ji do kastrolu. Veškerou mízu pak zabalíte do starého hadru nebo kusu látky klepete do ní kladivem, aby došlo ke změkčení a rozdrcení mízy a nebo ji na prkénku rozválíte válečkem či skleněnou láhví od vína. Rozdrcenou smůlu vložíte do hrnce a přidáte včelí vosk a olivový olej. Rozehřejete na mírné teplotě, dokud všechny ingredience nepovolí a nesmíchají se. Pokud je vše hotovo, smolnou mast přecedíte přes kus látky, aby došlo k odstranění nečistot. Mast přelijete do skleněné nádoby, označíte ji a dobře uzavřete.
◼ redakce hobby / inStory.cz
Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Polský poloostrov Hel: Pohodové koupání i surfování v ráji cyklistů

Věda & Vesmír

Rodí se přelomová pomůcka pro všechny houbaře

Bydlení

Využijte léto k renovaci radiátorů. Budou opět vypadat jako nové