Jak udržet ručníky a osušky měkoučké a voňavé? Vyvarujte se častým chybám

 Ostatní 
27. srpna 2018 10:12 / Ema Maxová
  13
📷
5 fotografií v galerii
Udržujte ručníky stále hebké a nadýchané Depositphotos
Milujete hebké a měkoučké ručníky a osušky, ale ty vaše jsou vybledlé, plné vytahaných nitek a nevzhledných žmolků? Aby byly ručníky stále stejně barevné, měkké a hebké jako při koupi, měli byste nejen vybírat kvalitní zboží, ale také o ručníky a osušky správně pečovat.

Věšíte ručníky po každém použití tak, aby vyschly, a perete je na konci každého týdne? Pokud ano, měli byste své zvyky změnit. I když vaše záměry jsou dobré, můžete ničit trvanlivost a absorpčnost ručníků. Vyvarujte se nejčastějších chyb.

Nejprve ručníky vyperte

První důležitá věc, kterou byste měli s ručníky udělat. Před prvním použitím je vyperte, a to alespoň dvakrát nebo třikrát. Nové froté ručníky totiž pocházejí přímo z tkalcovských stavů, proto mohou obsahovat nežádoucí aromatické molekuly či mikroskopické prachové částice, které do nich vnikly během výrobního procesu. Froté je navíc náchylné k poškození, protože obsahuje volnější oka, která se srazí a utáhnou teprve až při styku s vodou. Ručníky a osušky vám pak vydrží mnohem déle.

Záhadné fleky?

I když nepoužíváte při praní bělidlo, pořád se na ručnících objevují bílé skvrny? Může to být tím, že příliš nevěnujete pozornost tomu, co všechno do vašich ručníků utíráte. Bílé skvrny mohou vzniknout od prostředků na čištění pleti, které mají zabránit tvorbě akné, nebo dokonce i od bělící pasty.

Pozor na háček

Pokud pověsíte dva ručníky na sebe, dáváte tím skvělou příležitost všelijakým plísním a bakteriím, aby se usadily v textuře látky a začaly pomalu ničit vaše ručníky. Lepší je pověsit je na věšáky odděleně nebo ještě lépe na úplně odlišná místa. Některé lze nechat uschnout na věšáku, další se dají rozvěsit na topení po bytě.

Perte ručníky každé tři dny

Jak často jste zvyklí prát ručníky, které členové rodiny používají na utírání po každodenní koupeli nebo sprše? Ideální interval je každé tři dny. Možná si říkáte proč, když do nich utíráte umyté voňavé tělo, ale po každém použití zůstávají ve vlhkém ručníku vaše odumřelé kožní buňky, a ty se tak stávají doslova inkubátorem pro bakterie, které se zde vesele množí. Výsledkem mohou být infekce a kožní nemoci přenášející se na celé tělo. Pokud jste zvyklí ručníky prát na konci každého týdne, zkuste tento interval zvýšit, abyste zajistili, že vám osušky vydrží déle. 

Pozor na prášek na praní

Pokud používáte příliš velké množství pracího prášku, jeho zbytky mohou ulpívat na oblečení. Navíc to přispívá k tomu, že postupem času vaše ručníky začnou mít drsný a škrábavý povrch. To jsou dvě věci, které od svojí původně měkké osušky, do které se balíte po každé sprše, rozhodně nechcete.

Nepřehánějte to s aviváží 

Aviváž sice prádlo změkčí, provoní a látku často i ochrání, ale neplatí to při praní ručníků. V tomto případě ji nepoužívejte! Váže se totiž na vlákna bavlny a postupně naruší schopnost ručníků absorbovat vodu. Ručník pak nesaje vodu. Navíc aviváž může také zapříčinit tvorbu žmolků a u bílých a světlých ručníků může barevná aviváž způsobit i jejich zešednutí či zaprání. Jestli vaše ručníky zapáchají, zde je několik tipů, jak tento problém vyřešit.

Ručníky nežehlete

Dobrá zpráva pro většinu hospodyněk, které nemají rády žehlení. Froté nikdy nežehlete! Žehlením se totiž jednotlivá očka přitlačují, zploští se a polámou a materiál ztrácí původní sametový vzhled i schopnost absorbovat vodu. A to je u ručníků a osušek nepříjemná vlastnost. Jak si usnadnit žehlení ostatního prádla, si přečtěte zde

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008