Autoplachta není vždy ten nejlepší nápad. Může být i nebezpečná

 Ostatní 
10. srpna 2018 16:03 / Marcela Plachá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Déšť, slunce a sníh škodí vozu méně než plachta! Shutterstock
Kdo nemá garáž a parkuje své auto venku, často musí řešit umývání a čištění auta. Na jaře je to všudypřítomný pyl, v létě ptáci a slunce, na podzim listí a v zimě mráz a sníh. Proto se motoristé snaží své auto schovat pod plachtu, která je nepromokavá, odolná a vůz dokonale ochrání. Odborníci ale nadměrné používání autoplachet nedoporučují.

Motoristé se při výběru plachty na auto orientují hlavně na pogumované plachty, které bývají zespoda vybavené mikroplyšem nebo flanelem. Jde o to, aby plachta, když se vlivem například větru pohybuje, neškrábala lak. Oblíbená je také obyčejná plastová plachta s utahovacím lemem ve spodní části vozidla, ale ta se hodí jen pro krátkodobé použití. Ať už dáte na auto jakoukoli plachtu, absolutní nutností je vozidlo důkladně umýt a nenanést na něj nečistoty při překrývání. Pro každodenní využití jsou tedy plachty prakticky nepoužitelné. 

Nebezpečné plachty

Před pouličním použitím plachet na auto odborníci spíše varují. Pod plachtou se může držet vlhkost, což pak vede ke korozi. Nebezpečná také je kondenzace vlhkosti, zvlášť na autě špinavém od posypových solí. Také riziko, že pod přikrývkou zůstane třeba malý kousek bláta, je relativně velké. Nečistoty se mohou dostat na karoserii i při nasazování. Opatrní musíte být obzvlášť při tahání plachty, protože plachta může lak zásadně poškrábat. Pro běžné denní i občasné používání vozu je tedy zdaleka lepší stání na ulici než život pod plachtou.  

Kdy plachtu použít

Přesto, že odborníci všeobecně plachty nedoporučují, existují některé výjimky. Jednou z nich je dlouhodobé odstavení vozidla. V takovém případě je nutné auto důkladně umýt, aby bylo perfektně čisté. Na karosérii se doporučuje dát nějaká látka, například flanel, který ji ochrání před poškrábáním, a teprve potom auto přikrýt plachtou. I pak ale musíte dávat při sundávání plachty velký pozor, abyste karoserii nepoškodili. Chyb se přitom motoristé dopouštějí i při mytí auta - o nejčastějších chybách jsme psali zde.

Pro vnitřní užití

Plachty pro využití například v garáži bývají vyrobeny z lehké prodyšné látky (nebo jako nylonový potah) a jejich smyslem je především ochránit karoserii před zaprášením. I v tomto případě je ale zapotřebí vůz před schováním pod plachtu umýt a ideálně také navoskovat. 

Deštník na střechu

Kromě plachty je možné auto ochránit také speciálním deštníkem. Funguje tak, že se na střechu vozu položí magnetická základna, ze které elektromotory rozevřou střechu podobnou deštníku. Výborně působí proti horku, sněhu nebo kroupám. 

Stan pro auto

Další možností, jak skrýt auto před UV zářením, sněhem či deštěm, je skládací plátěná garáž. Nabízejí se dokonce elektronicky otevíratelné. Jsou ale velmi drahé a pro každodenní využívání také nepraktické. Víceméně se hodí pouze pro motoristy, kteří mají vlastní pozemek, protože použití stanu na auto se nedá využít na veřejném parkovišti.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008