Netradiční využití olivového oleje v domácnosti. Dokáže nečekané věci

 Ostatní 
31. října 2018 16:11 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Olivový olej může být skvělý pomocník v domácnosti Depositphotos
Olivový olej je vynikající ingredience, která dodá výbornou chuť salátům i teplým pokrmům. Můžete ho ale doma využít i trochu jinak - zbaví vás přilepené žvýkačky, spravíte pomocí něj zaseklý zip, vaše hrnce budou nádherně nablýskané a ještě díky olivovému oleji vyženete ze zahrady krtka.

Nápadů na netradiční využití olivového olej v domácnosti je moc. Možná budete překvapeni, jak moc dokáže olivový olej člověku ulehčit život.

Odlepení žvýkačky

Možná se vám to už někdy stalo - usnuli jste se žvýkačkou v puse a ráno se vzbudíte s nechutným slepencem ve vlasech. Nebo se vám přilepí žvýkačka na podrážku boty. V obojím případě jde žvýkačka odstranit jen velmi těžko. Vyzkoušejte ale olivový olej. Žvýkačku ve vlasech můžete potřít rovnou olejem, na podrážku  můžete olej nanést třeba pomocí papírového kapesníku. Nechte chvíli působit a žvýkačka se za okamžik doslova rozpadne a odstranění pak bude už hračka.

Zaseklý zip

Chystáte se ven a najednou zjistíte, že se vám zasekl zip u bundy, kalhot nebo na kabelce? S olivovým olejem není problém tuto patálii vyřešit. Stačí olej nakapat na vatovou tyčinku a tou pak zuby zipu potřít. Když pak opatrně zatáhnete za jezdce, uvidíte, že se zip opět bez problémů rozjede.

Zašlé vodovodní kohoutky

Vodovodní kohoutky jsou po čase zašlé a nevzhledné. Snadno to napravíte pomocí olivového oleje. Stačí nanést na kohoutek pár kapek olivového oleje a baterii pak vyleštit suchým hadříkem. Kromě toho z nich tímto způsobem odstraníte i vodní kámen.

Nerez jako nový

Nerezové výrobky v kuchyni, ať už jde o dřez, digestoř, lednici nebo myčku, obvykle leští lidé pomocí speciálních sprejů. Jde to ale i za použití olivového oleje. Stačí do oleje navlhčit čistý hadřík a nerezové spotřebiče vyleštit. Díky této technicce odstraníte nečistoty, mapy i otisky prstů. Olej můžete použít i na vyleštění nerezových hrnců a pánví nebo mosazného nádobí. Stačí nanést tenkou vrstvu oleje a vyleštit suchým hadříkem. Zabráníte tak jejich zmatnění a korozi, ale také usazování pruhů na vnitřní straně při vaření.

Impregnace parapetu

Okenní parapety z kamene je důležité čistit a pravidelně o ně pečovat. Ideální pro tyto příležitosti je olivový olej. Kápněte na okenní parapety malé množství po celé délce parapetu a rovnoměrně jej po něm rozetřete. Díky tomuto kroku ani déšť nebo sníh nezpůsobí problémy. Původní lesk bude navrácen.

Zbavte se krtka

Kdo se jednou s krtky na zahradě potýkal, ví, jak je těžké se jich zbavit. Existuje přitom jeden zaručený způsob - krtci totiž nesnáší silně aromatickou vůni olivového oleje. Vemte hadr, napusťte ho olejem a ten pak strčte do krtince. Některé návody na vyhnání krtka ze zahrady mohou být i nebezpečné, jak jsme psali zde.

Naleštěte dřevěný nábytek

Když smícháte olivový olej s citronovou šťávou nebo octem v poměru 2 : 1, získáte perfektní směs na vyleštění dřevěného nábytku. Kromě toho, že se bude dřevo opět blyštit, zamaskujete na něm i drobné škrábance.

Zlikvidujte mšice

Do rozprašovače namíchejte stejný poměr vody a olivového oleje. Přidejte kapku prostředku na mytí nádobí a pořádně protřepejte. Vzniklou směs nastříkejte na rostliny, které jsou napadeny mšicemi. Po pár dnech budou všechny pryč a vy si tak můžete oddechnout.

Ošetřete koženou sedačku

Olivovým olejem můžete přetřít i kožené výrobky, od bot přes koženou bundu až po sedačku v obýváku. Kožené věci budou hned vypadat jako nové. Kůže navíc bude díky oleji měkčí, což jí svědčí.

Oživte pokojové rostliny

Když přetřete listy pokojových rostlin kapkou olivového oleje, vrátíte jim zašlý lesk a budou opět vypadat vitálně.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve