Namalujte svůj první skutečný obraz akrylovými barvami

 Ostatní 
13. srpna 2018 16:05 / Marcela Plachá
  0
📷
7 fotografií v galerii
Malování je ohromně osvěžující Pixabay
Chtěli byste si vytvořit vlastní obraz, ale nemáte na to dost odvahy? Bojíte se, že bude vypadat hrozně? Možná budete svými schopnostmi překvapeni! Výsledek přitom není tak důležitý – mnohem důležitější je, abyste si malování užili. Poradíme vám, jak začít.

Všichni jsme ve škole museli kreslit i malovat a až na výjimky nás to bavilo. Postupně jsme ale na tvoření a tvůrčí část naší osobnosti téměř zapomněli. Pokud vás láká vrhnout se do něčeho nového, pak právě malování by vás mohlo nadchnout. Můžete k němu použít běžné tempery, ale lepšího efektu docílíte s akrylovými barvami. Zpočátku malujte podle předlohy - třeba podle fotky.

Akrylové barvy

Akrylové barvy se vyrábějí ze směsi pigmentů a syntetické pryskyřice. K jejich velké výhodě patří nejen snadná dostupnost a použití, ale také to, že jsou ředitelné vodou a rychle zasychají. Nemusíte tedy několik dní čekat, než váš výtvor dokonale uschne. Po zaschnutí jsou malby odolné proti vodě a neotírají se. Prodejci nabízí nejen akrylové barvy určené pro malbu, ale také pro další techniky, třeba pro malbu na ubrousky či dekorace. Sehnat se dají v tubách, velká balení v kelímcích. 

Základní odstíny stačí

Pokud si akryl chcete nejprve jen vyzkoušet, pořiďte si nejdříve paletu základních barev, ze kterých si další odstíny můžete sami namíchat a později případně také dokoupit. Někteří výrobci (nejen akrylových barev) rozlišují tzv. studentské (školní), studiové a umělecké (profesionální, mistrovské) barvy. Liší se kvalitou i cenou. Pro své první obrazy si vystačíte se základními barvami, tedy „studentskými (školními)“. Všeobecně je lepší investovat do kvalitnějších barev, abyste pak nebyli z jejich odstínů a stálosti zklamaní. Na trhu najdete také barvy s různými efekty, jako jsou např. barvy duhové, světélkující nebo lesklé. 

Na co malovat

Akrylovými barvami můžete malovat na silnější papír, ale i na plátno, dřevěné desky, lepenky potažené plátnem atp. Většina prodávaných pláten či lepenek už bývá upravena pro malbu akrylem. Před koupí podkladu si promyslete, co a jakým způsobem chcete malovat a jak toho dosáhnete. Obecně se doporučuje nepoužívat příliš hladké povrchy. Praktický je papír přímo určený pro akryl, který je pokryt vrstvou zaručující, že se barva nevsákne do papíru, ale zůstává ležet na povrchu. Vhodnější je papír s vyšší gramáží. Zvolit můžete také o něco dražší malířské plátno, které se vyrábí nejčastěji z bavlny nebo lnu. K dostání jsou i tzv. našepsovaná plátna nebo bavlněná plátna. Při koupi se u prodejce informujte, zda je dané plátno určeno pro akrylové barvy a případně zda nepotřebuje nějaké ošetření. 

Akvarelová nebo olejová technika

Po zaschnutí jsou akrylové barvy stálé a vodou nerozpustitelné, takže je můžete bez obav přemalovat dalšími vrstvami a různě své dílo upravovat i měnit. Pokud necháte barevné vrstvy velmi tenké, výsledná práce bude vypadat jako tzv. akvarel. Jestliže budou vrstvy silné, půjde spíše o dílo podobné olejomalbě. U olejové techniky se nemusí čekat, až spodní podkladové vrstvy zaschnou. Vše se trochu rozmaže. ​

​Doporučení pro lepší tvoření

Akrylové barvy rychle schnou, proto se vyplatí vymačkat z tuby vždy jen takové množství barvy, které zužitkujete. Pokud máte papírovou paletu, mírně ji navlhčete, čímž se zpomalí schnutí barev. S vodou to ale nesmíte přehnat. Jakmile přidáte do barev příliš mnoho vody, nebudou schopny vázat pigment, a výsledná malba pak bude barevně nevyrovnaná. Vody stačí pro akrylovou malbu jen velmi málo. Určitě je také dobré nechávat ve vodě štětce. Jestliže se chcete věnovat malbě vážně, pořiďte si nejen hodně štětců, ale také stojan do kelímku s vodou. Díky němu se štětiny nebudou ohýbat, deformovat a ničit.

Závěrečné přelakování obrazu

Závěrečný lak neslouží pouze jako ochranná vrstva, ale pomáhá vyniknout barvám na obraze a dodává malbě lesk. Malba musí být úplně suchá. Ideálně ji nechejte i dva týdny odpočinout. K nanášení laku požívejte plochý štětec, přičemž lakujte obraz od shora dolů stále stejným směrem. Jakmile první nátěr uschne, naneste druhou vrstvu laku stejným způsobem, ale ve směru kolmém na směr nanášení první vrstvy laku. Nalakovanou malbu nechte schnout ve vodorovné poloze nejméně jeden den. Pak už můžete svůj výtvor hrdě vystavit! Nejde přitom jen o to, jak obraz vypadá, ale jakou radost vám jeho tvorba přinesla! A jeslti vás už obrazy omrzely, poradíme, co dalšího zasadit do rámu - přečtěte si zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod