Jak vážit pomocí lžice a lžičky? Chce to trochu cviku

 Ostatní 
23. srpna 2018 09:14 / Bronislava Silná
  1
📷
4 fotografie v galerii
Lžíce může být velmi užitečná k vážení malých množství Shutterstock
Často se stává, že potřebujeme odměřit určité malé množství suroviny, ale nemáme k dispozici malou váhu. A dva gramy na klasické kuchyňské neodhadnete. Jak tedy na to? Je to jednoduché.

Zjistit váhu pomocí objemu není velký problém. Chce to ale současně trochu cviku a pak také alespoň tu základní představu, že každý materiál má jinou hustotu, a tedy také jinou váhu na jednotku objemu. Musíte si tedy zjistit, jak je na tom právě ten materiál, který potřebujete „odvážit“. Přinášíme ale alespoň výčet nejzákladnějších surovin, se kterými se doma můžete setkat.

Vážíme lžičkou

Lžičkou máme na mysli kávovou lžičku klasických rozměrů. A protože existují lžičky různých rozměrů, sluší se dodat, že máme na mysli tu velkou kávovou lžičku. Běžně se pracuje se dvěma pojmy – kávová lžička zarovnaná nebo rovná a vrchovatá. Zarovnaná je ta, která obsahuje surovinu, jako kdyby v ní byla tekutina. Vrchovatá je naopak taková, jako kdybyste nabrali co nejvíc, co ještě nespadne.

Zarovnaná kávová lžička pak může nést čtyři gramy hrubé či hladké mouky, ale už jen tři gramy krupice. Solamyl je těžší, a proto ho zarovnaná lžička obsahuje sedm gramů. Také může obsahovat pět gramů oleje, sádla, másla či mléka, čtyři gramy vody, osmnáct gramů medu, patnáct gramů marmelády, ale jen tři gramy mleté kávy nebo cukru moučky. Klasického cukru krupice pak nese asi šest gramů. Soli potom asi osm gramů. S touto znalostí se můžeme pustit i do odhadu poloviny kávové lžičky.

Vrchovatá lžička pak nese sedm gramů hrubé mouky, osm gramů hladké mouky, sedm gramů krupice, jedenáct gramů solamylu, deset gramů cukru krupice, ale jen osm gramů cukru moučky. Devět gramů soli, ale celých patnáct gramů sádla, másla či tuku.

Vážíme lžící

Polévková lžíce klasických rozměrů opět poslouží ke dvojímu měření, stejně jako v předchozím případě. Zarovnaná tedy může obsahovat 35 gramů marmelády, šest gramů mleté kávy, 36 gramů medu, 18 gramů mléka, 10 gramů mouky, 12 gramů cukru krupice i moučky, 20 gramů soli, 15 gramů sádla nebo másla, ale jen pět gramů ovesných vloček. Oleje obsahuje zhruba 11 gramů.

Použijeme-li vrchovatou lžíci, můžeme takto navážit 20 gramů hrubé mouky, 25 gramů hladké mouky, 22 gramů krupice, 10 gramů ovesných vloček, 30 gramů rýže a solamylu, 25 gramů cukru krupice i moučky a 30 gramů soli, sádla, másla nebo tuku.

A co hrneček

Potřebujeme-li navážit ještě větší množství, můžeme použít klasický čtvrtlitrový hrnek. Do toho dáme asi 170 gramů hrubé mouky, 135 gramů hladké mouky, 170 gramů krupice či 100 gramů ovesných vloček. Nebo v něm snadno odvážíme 250 gramů vody a rýže, ale také 250 gramů sádla, mléka nebo plných 380 gramů marmelády.

Vidíte, že někdy míry trochu klamou. Suroviny, které čekáme méně, je v určitém objemu na lžičce nebo lžíci více a naopak. Je to dáno také různou konzistencí, mezerami mezi zrnky při nabírání a podobně. Měření je samozřejmě orientační, ale v tom základním pomůže. Pokud potřebujete větší přesnost, neváhejte a kupte si malou digitální váhu. Inspirovat se můžete třeba v článku zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve